Otvoreno 61. splitsko ljeto

61. splitsko ljeto počelo je 14. srpnja 2015. premijerom opere Samson i Dalila Camillea Saint-Saënsa na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u izvedbi Opere HNK Split. Otvoreno je programom nazvanim Šušur prid Teatron u kojem je nastupio Glumački bend Splitskog ljeta te solisti Drame, Baleta i Opere splitskog kazališta.

Tijekom sljedeća 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza, domaći i gostujući umjetnici  i ansambli nastupit će na 19 lokacija u 52 izvedbe 31 naslova opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, mjuzikla te izložbi. Osim brojnih gostovanja i repriznih naslova, na programu su i po jedna operna, dramska i baletna premijera.

Operni festivalski naslovi su Samson i Dalila, Aida i Ero s onoga svijeta. Izvedbama Samsona i Dalile ravnat će maestro Ivo Lipanović, redatelj je Krešimir Dolenčić, a protagonisti su prvakinja splitske Opere Terezija Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama. Amblematska Verdijeva Aida na Peristilu prošle je godine premijerno izvedena u režiji Dražena Siriščevića, a ovog će Ljeta dvjema izvedbama ravnati maestro Gianluca Martinenghi. Gotovčev Ero s onoga svijeta najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera koja će ponovno biti uprizorena na svom izvorištu, autentičnoj lokaciji kraj česme u Vrlici.

U dramskom programu premijerno će biti postavljen autorski projekt Olje Lozice Nevidljivi grad, kazališni triptih koji će pokušati ocrtati i rekonstruirati duh splitske težačke četvrti Lučac. Na Sustipanu će Smij i suze starega Splita nastaviti svoj scenski život u već petoj festivalskoj sezoni. Uz te dvije domaće produkcije na festivalu će gostovati Glumačka družina Histrion s Ne plaćamo, ne plaćamo, Kazalište Moruzgva s predstavom Mobitel, Studentski teatar Lero iz Dubrovnika s Vjerenicama, Kazalište Planet Art i Teatar Exit izvest će predstavu Plemena, a Teatar Rugantino ThisCasting, dok Montažstroj i ZKM na Splitsko ljeto dolaze s predstavom A gdje je revolucija, stoko?

Svojevrsni hrvatski kazališni hit, mjuzikl Srce na sceni Zbora i Dramske skupine udruge osoba s cerebralnom paralizom SRCE popisu festivala i pozornica na kojima su nastupali pridodat će Splitsko ljeto i Peristil.

Baletne večeri na Sustipanu i ove godine naziv je većeg dijela plesnog programa festivala. Najvažniji naslov svakako je praizvedba plesne predstave 5 do 12 koju ugledni makedonski koreograf bogate međunarodne karijere Igor Kirov postavlja s ansamblom Baleta HNK Split, a kao gostujuća na sceni Multimedijalnog kulturnog centra nastupit će predstava Istovremeno drugi nastala u koprodukciji Emanata iz Ljubljane, INK Pula i ljubljanskog Cankarova doma. Omiljene predstave splitskog Baleta Tramvaj zvan čežnja te Bolero i Carmen s kazališne će se pozornice preseliti na onu sustipansku.

Koncertni festivalski program bogat je brojem, ali i kvalitetom planiranih izvedbi, kao i njiihovom stilskom raznolikošću. Od gala koncerta opernih arija u čast velikom tenoru Mariju del Monacu u povodu stote obljetnice njegova rođenja, preko nastupa najglasovitijega svjetskog big-banda Glenn Miller Orchestra, do onih komornijih poput zajedničkog nastupa čelistice Kajane Pačko i gitarista Petrita Çekua, onog Ane Domančić i Vesne Podrug, vokalnog recitala Cynthije Hansell Bakić, ansambla Balkan Connection Brass i Zagrebačkih solista. Bit će tu i stilskih iskoraka u gypsy jazz Rosenberg Jazz Trija, muzicirat će i Matija Dedić, ali i Mostar Sevdah Reunion, a gotovo kultni splitski blues band Otprilike Ovako proslavit će svoju važnu obljetnicu koncertom na kojem će im gost biti muški zbor Brodosplit.

Likovni program 61. splitskog ljeta čine izložbe poput one nazvane Flogiston istaknutih imena svjetske i domaće suvremene likovne scene. Također izložbe Gérarda Titus-Carmela, te u suradnji sa splitskim fotoklubom, stalnim partnerom Splitskog ljeta, i izložbe najboljih hrvatskih novinskih fotografija te one posvećene godišnjici tragičnih događaja u Hirošimi i Nagasakiju u Galeriji fotografije, najpopularnijem splitskom izložbenom prostoru.