Prije 30 godina organiziran Live Aid koncert

Na današnji dan prije 30 godina na londonskom stadionu Wembley i na stadionu JFK u Philadelphiji organiziran je Live Aid, nezaboravan humanitarni koncert koji je ujedinio čitav planet u prikupljanju novca za gladne u Etiopiji gdje je, po podacima UN-a, nezapamćenom sušom između 1983. i 1985. bilo pogođeno oko osam milijuna ljudi, a milijun ih je umrlo.

Nakon reportaže novinara Michaela Buerka iz Etiopije Bob Geldof, tadašnji frontman benda The Boomtown Rats odlučio je uz pomoć Midgea Urea iz Ultravoxa snimiti humanitarni singl čiji bi sav prihod od prodaje bio namijenjen ugroženom stanovništvu Etiopije.

Glazbenici su pozvali britanske i irske zvijezde, a u studenome 1984. izašao je singl Do They Know It's Christmas? (Znaju li oni da je Božić?). Riječ je o najbolje prodavanom singlu u Velikoj Britaniji do danas koji je prikupio više od 10 milijuna dolara.

Pjesma je postala broj jedan i u Sjedinjenim Državama te američke glazbenike potaknula na sličan projekt. Na inicijativu Harryja Belafontea uskoro je all-star band snimio pjesmu We Are The World (Mi smo svijet). Pjesma je pod nazivom USA For Africa objavljena 7. ožujka 1985., a singl je prikupio 44 milijuna dolara.

S obzirom na to da kriza u Etiopiji nije jenjavala, a glađu je bilo pogođeno i stanovništvo susjednog Sudana, Geldof je predložio da se organizira Live Aid, humanitarni koncert čiji je cilj bio prikupiti još novca i povećati globalnu svijest o sudbini brojnih stanovnika Afrike.

Organiziran u samo deset tjedana, Live Aid održan je u subotu 13. srpnja 1985. Na stageu su se izmjenjivale zvijezde poput Eltona Johna, Madonne, Santane, Sade, Stinga, Bryana Adamsa, The Beach Boysa, Micka Jaggera, David Bowieja, grupe Queen, Duran Duran, U2, The Who, Neil Younga, Erica Claptona te brojni drugi.

Koncerti su išli paralelno. Većina glazbenika nastupila je na Wembleyu, gdje se okupilo 70.000 ljudi ili na filadelfijskom stadionu JFK gdje je koncert pratilo 100.000 ljudi. Prijenosi su se izravno u televizijskom ili radijskom programu pratili u više od 40 zemalja svijeta.

Nezaboravan je trenutak kada je Phil Collins otpjevao svoj dio na Wembleyu, potom sjeo u helikopter do Heathrowa, a odande Concordeom otputovao u Ameriku gdje je samo devet sati nakon Wembleya nastupio i u Philadelphiji. Najprije je nastupio samostalno, a potom sjeo za bubnjeve, prateći Claptona i Led Zeppeline. Glazbeni kritičari smatraju da je dvadesetminutni nastup grupe Queen i Freddyja Mercuryja na današnji dan prije trideset godina, najbolji nastup uživo svih vremena.

Live Aid bez sumnje je ispunio cilj. U humanitarne svrhe prikupljeno je oko 127 milijuna dolara ili oko 150 milijuna funta.