Orijentacijsko trčanje, rješenje za one kojima je trčati dosadno

Trčanje je svakim danom sve popularniji način održavanja fizičke kondicije i svakodnevno se može vidjeti sve više ljudi kako se kreću trčećim korakom. No, što ako vam je trčanje jednostavno dosadno? Nudimo rješenje.

Članovi kluba za orijentacijsko trčanje Maksimir gotovo svaki slobodni trenutak provode u šumi. Bez obzira na godine i spol, svi se mogu baviti orijentacijskim trčanjem, ističe Tomislav Kaniški, predsjednik Orijentacijskog kluba Maksimir. Naravno, ako naučite neke osnove i ne smetaju vam komarci. Osim volje za orijentacijsko trčanje važno je znati čitati karte, tj. znati što znači koji znak na karti. Za razliku od običnog trčanja, u orijentacijskom cijelo vrijeme morate misliti na to gdje se nalazite i u kojem smjeru trebate ići.

Iako orijentacijsko trčanje nekome može zvučati komplicirano, članovi kluba uvjeravaju nas da se orijentacija vrlo brzo savlada i onda kreće čista uživancija u prirodi. Radovan Čepelak to je i dokazao: proveo sam anketu među ljudima koji se bave orijentacijskim trčanjem i pitao ih 'da li za vrijeme utrke razmišljaju o životnim problemima, o poslu, o braku ili slično'. I svi, ali baš svi su mi rekli dok trče i dok traže kontrolnu točku samo im je to na pameti – kako ju pronaći i na ništa drugo ne mislite.

Ova složna ekipa kluba Maksimir često odlazi na utrke po Hrvatskoj, ali i izvan nje. Unatoč brojnim prednostima orijentacijskog trčanja, kako za tijelo, tako i za um, svi su složni da je ekipa ono zbog čega se vraćaju.

I zato ako vam se obično trčanje čini prejednostavnim ili čak dosadnim, možda se rješenje krije u šumi, u obliku orijentacijskog trčanja.