Funkcionalni trening na plaži

Kada je ušao u modu, crossfit je odmah postao popularan. Mogli ste u kratko vrijeme smršavjeti, steći kondiciju i dobiti željenu mišićnu masu. A onda nas je iznenadio funkcionalni trening. Što je sad to ako već imamo crossfit?
Odgovore smo tražili u zadarskom Elite fittness centru. Tamo su nam objasnili sljedeće.Crossfit je sustav koji je razvijen u SAD-u s ciljem razvoja funkcionalnog fitnesa, kojim se bave u Elitte fitnessu. Nije specijaliziran fitness program, već pokušaj optimizacije fizičke sposobnosti u svakoj od 10 domena, motoričkih i funkcionalnih:  kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, preciznost.
Temelji  se na kratkim intenzivnim treninzima. On vas priprema da budete dobri u više stvari, a ne samo u jednoj. Njegova specijalnost je izbjegavanje specijalizacije.
Cilj treninga je da vas pripremi za svakodnevne aktivnosti. Ideja je stalno mijenjati treninge, tako da se tijelo nikada ne adaptira na ono što mu spremamo. U dobrom omjeru spaja gimnastiku, dizanje utega, kardiotrening, vježbe s vlastitim tijelom, funkcionalne pokrete i izaziva vaše tijelo da uči nove vještine svaki dan. I još nešto. Teški treninzi jačaju karakter i odlučnost što naši vježbači nedvojbeno pokazuju.
Funkcionalni trening će vam naravno pomoći u gubitku kilograma, izgradnji mišićne mase, razvoju snage i kondicije. A ti se rezultati najbolje ostvaruju uz pravilnu prehranu, a o tome ćemo drugom prilikom.