Vježbajte s girjom

Vježbanje girjom postalo je popularno kada se otkrilo da Michele Obama lijepo oblikovane mišiće ruku zahvaljuje baš girji.

Poznatija kao kettlebell (stočno zvono), girja je nastala u Rusiji i u početku je služila hrvačima kao dodatno sredstvo jačanja, a danas je jedan od najpopularnijih rekreacijskih rekvizita.

U Hrvatskoj girevoy kao sport još nije priznat, a malobrojni se klubovi bore da to postane olimpijska disciplina. Mi smo posjetili Giriyatriju, zagrebački klub u kojem vježba naša, ali i svjetska prvakinja, apsolventica kineziologije Ivana Gorički. Zanimljivo je da se time bave i njezin suprug, nećak i majka, koja je također prvakinja.

Za girevoy postoje stroga pravila i težine, ali i za rekreativce je vrlo važno naučiti hvat, manipulaciju i naravno držanje tijela. Jer girja je teška i valja njome pravilno baratati. No, kažem to iz iskustva, izvrsna je to vježba.
I ne radi se samo o vitlanju te, kako kaže u šali Ivana, torbice s ručkom. Postoji cijeli trening zagrijavanja, pa rad s girjom i proces istezanja i opuštanja i to taj trening čini zanimljivim i korisnim.

Ivana će vam prilagoditi težinu, a za one koji vole modu tu su i dodaci poput posebnih tenisica za ovaj način vježbanja, razne majice i naravno  girja u različitim bojama. Osim one prave –ruske koja je od lijevanog željeza. Ovaj će vas način vježbanja ugodno iznenaditi.