Vestern jahanje

Priča o pasmini konja apaloosa vrlo je zanimljiva. Ime je dobila po području oko rijeke Palouse, na sjeveru SAD-a. Vjeruje se da su Španjolci u 17. stoljeću doveli napuljske konje u sjevernu Ameriku. Uzgajali su ih Nez-Percé Indijanci i koristili ih za lov i ratovanje. Svoje su gospodare, kaže priča, preveli preko 3000 km dugog puta i tako spasili od ratnog stradanja. Izdržljivi, strpljivi, poslušni i vrlo otporni ti su konji idealni i za učenje jahanja.

Visoki su 144 – 145 cm pa su pogodni i za djecu. Budući da su dobroćudni i vrlo osjetljivi, vole ih djeca s posebnim potrebama s kojima su ovi konji posebno strpljivi. Vestern jahanje koje vidimo na televiziji sada možemo naučiti u Konjičkom klubu 'Appaloosa' u Petruševcu, nedaleko od Domovinskoga mosta u Zagrebu.Na snimanje smo poveli i 11-godišnju Saru koja je silno željela naučiti jahati. Tamo su nas dočekale učiteljice jahanja, sve odreda mlade djevojke zaljubljene u te plemenite životinje, i Sara je već nakon dva sata izjavila ponosno da je sve naučila. Naravno trebat će joj još sati i sati vježbanja, no uz stručno vodstvo i dobra objašnjenja bilo je lako svladati početne vježbe.

Da biste bili dobri jahači, morate se znati dobro držati i imati kondiciju pa smo vam Sanja Hrgetić i ja osmislile kratki trening koji možete raditi prije, a neće vam štetiti niti nakon jahanja.

A svi vi koji želite naučiti jahati, ne oklijevajte. To je lijep sport, izvrsna rekreacija, samo nemojte zaboraviti naš mali trening. Bit će vam lakše svladati zahtjeve dobrog jahanja.