Znate li kako su nekada izgledali kupaći kostimi?

Početkom 19. stoljeća razvojem prometa, posjet plažama postao je sve popularniji.  A za plažu se valjalo prikladno odjenuti. Međutim, kupaći kostimi nisu uvijek izgledali kao danas.

Freska prikazuje zamamne ljepotice na Siciliji koje nose bikini. I to ne bi bilo ništa čudno da ne potječu iz 4. stoljeća. Zapravo su pri kupanju Rimljani bili u potpunosti goli, a ove djevojke u bikinijima vježbaju i igraju se. Naime, čak do 19. stoljeća nije bilo strogih pravila kako žene i muškarci moraju biti odjeveni na kupanju. Budući da je ženama bilo zabranjeno otkrivati svoje golo tijelo, vrlo često su na dnu haljina stavljali male utege, koje danas možemo naći na zavjesama, koji su onemogućavali da vjetar otkriva njihove noge ili da voda podiže haljine, ističe dr. sc. Katarina Nina Simončić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Žene u početku nisu plivale, samo bi namakale svoje tijelo, dok su vodeni sportovi bili rezervirani za muškarce, a kostimi su nalikovali na dnevnu odjeću. Uz obaveznu odjeću koja je bila laganiju išla je i tzv. kućica na kotačima koja je omogućavala da konji dovedu kućicu do vode i da žene mogu u svojoj intimi ući u more, objašnjava dr. sc. Simončić. Upravo od tih kućica nastale su današnje svlačionice.

S vremenom kupaći kostimi sve više prijanjaju uz tijelo, a plaže uz kupače posjećuje policija mjereći otkrivene dijelove ženskog tijela.. Nije bilo dopušteno previše se razotkriti. Tridesetih godina 20. stoljeća pojavljuje se rejon, likra, najlon – materijali pogodni za kupaći kostim, jer nemojmo se zavaravati do tada je kupaći kostim bio vuneni.

Kako imati tijelo za plažu? Obući kostim i otići na plažu! Nije ipak tako jednostavno. Djevojke sve više vježbaju na novim, revolucionarnim  spravama koje će svaku liniju dovesti do savršenstva. Nakon 2. svjetskog rata pojavljuje se bikini da bi se 60-ih godina došlo i do monokinija koji je kulminirao tangama što u konačnici dovodi do promišljanja kako da se oblikuje ljudsko tijelo, a ne odjevna ovojnica.

Na prvi su bikini njegovi izumitelji potrošili 80 cm2 materijala. Rekli su: nije bikini ako ga se ne može provući kroz vjenčani prsten. Ove godine proizvođači kupaćih kostima zaradili su 17,6 milijardi dolara.

Svak´ želi imati bikini za kojim cijela plaža slini! Hoćemo li se opet kupati goli ili se pak vratiti u duge haljine i hlače, pokazat će vrijeme.