Laibach svira na krovu MSU-a

Kultna slovenska grupa Laibach danas nastupa na krovu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. 

Laibach ove godine obilježava 35. godišnjicu postojanja i avangardnog umjetničkog djelovanja. Tim povodom nedavno su u rodnom Trbovlju imali dva nastupa, na kojima su izvodili i pjesme sa skorašnjih koncerata u sjevernokorejskom Pyongyangu, gdje će reinterpretirati pjesme iz mjuzikla Sound of Music i korejske narodne pjesme, najavljeno je iz MSU-a.

Zagrebački nastup svojevrsni je povratak u ishodišno mjesto njihove karijere. Na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1983. imali su provokativni nastup na kojemu su dokumentarne snimke Josipa Broza Tita pomiješali s porno prizorima, a zabrana rada koja je uslijedila poslužila im je za učvršćivanje umjetničkog kreda i jačanja pokreta Neue Slowenishe Kunst, koji je kritizirajući i ironizirajući totalitarne ideologije povezivao glazbu s drugim granama umjetnosti.

Uz pjesme kojima su postali prepoznatljivi i izvan granica Jugoslavije, Laibach će u Zagrebu, kamo dolaze nakon kanadske i američke turneje, predstaviti novi album Spectre. Koncert donosi i premijeru njihovog novog spota We are Millions and Millions are One, dok se na Medijskoj fasadi muzeja do 15. srpnja prikazuju tri projekcije njihova projekta laibach.total.lab.