Najviše prijava u opće gimnazije i ekonomiju

Najviše učenika osmih razreda željelo bi se upisati u opću gimnaziju, te programe ekonomije, trgovine i poslovne administracije. Pokazuju to jučerašnji statistički podaci Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) putem kojega učenici elektroničkim putem prijavljuju obrazovne programe u srednjim školama koje žele upisati.

Najveći broj prijava kandidata za upis zabilježile su opće gimnazija, gdje je bilo 59.105 prijava. Na drugom mjestu je interes za programe u sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija s 29.405 prijava, zatim sektora Turizam i ugostiteljstvo s 20.956 prijava. Potom slijedi sektor Elektrotehnika i računarstvo (20.428) pa sektor Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija (17.315), kao i obrazovni program Zdravstvo i socijalna skrb (15.110).

Mogućnost odabira obrazovnih programa u ljetom roku zaključana je u podne 8. srpnja, a do tada se prijavilo 43.405 kandidata, od čega 41.741 redovnih učenika 8. razreda. Ukupan broj odabranih programa je 207.983.

Učenici koji su se prijavili u obrazovane programe srednjih škola mogu na mrežnim stranicana NISpuSŠ-a pratiti ogledne ljestvice poretka, a konačna ljestvica poretka bit će objavljena sutra, 11. srpnja u podne.

Nakon što je zaključan odabir obrazovnih programa započeo je ispis prijavnica i njihova predaja u sustav, koja traje još danas do 15 sati. Za osmaše iz hrvatskog obrazovnog sustava prijavnice ispisuje njihov razrednik u osnovnoj škole, zatim prijavnicu potpisuju učenik i roditelj i predaju je razredniku, najkasnije do 10. srpnja u 15 sati. Razrednik će prijavnice označiti u sustavu, a u NISpuSŠ-u upozoravaju učenike da će se samo kandidati za koje je u sustavu označeno da su predali potpisanu prijavnicu naći na konačnim ljestvicama poretka.

Potpisivanjem prijavnice svi kandidati potvrđuju svoju stvarnu namjeru upisa u bilo koji obrazovni program naveden u prijavnici. Aplikacija će kandidata automatski rasporediti na obrazovni program koji mu je najviše na listi prioriteta, a na kojemu prema broju bodova ulazi u upisnu kvotu. Međutim, ta prijava ne garantira upis u odabrane obrazovne programe ako upisna kvota u trenutku objave konačnih ljestvica poretka bude popunjena kandidatima s više bodova, napominju u NISpuSŠ-u.

Nakon zaključenja predaje prijavnica danas će se s ljestvice poretka pojedinih programa brisati kandidati koji nisu zadovoljili potrebne preduvjete za upis ili dostavili prijavnice, kako bi se 11. srpnja objavile konačne ljestvice poretka u obrazovnim programima srednjih škola.