Novodvorska - najkraća ulica u Zagrebu

Ebenezer Place, u gradu Wick u Škotskoj nosi titulu najkraće ulice na svijetu. U Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježena je dužina ove ulice od 2,06 metara. Ebenezer Place ima samo jedan kućni broj, No. 1 Bistro. A mi vam donosimo priču o maloj odnosno najkraćoj ulici u Zagrebu. 

Dvadeset i dva koraka treba da prođete Novodvorskom ulicom. Najkraćom u Zagrebu. U ovoj skrivenoj uvali Trešnjevke postoje samo tri kućna broja - 2, 3 i 5. Dvije kuće i zgrada.  

Stanari se slažu da je u ovoj ulici u najmanju ruku zabavno živjeti. Pa super je, nema je nigdje na gps-u, ističe Simona, jedna od stanarki Novodvorske. Ulica je jako kratka, nitko u principu ne zna za nas, auto se ne može parkirat niti jedan. Možemo samo pješke doći do nje i eventualno bicikl parkirati, pojašnjava.

To što je kraća od 30 metara, ne spriječava je da ima čak dvije table. Ime je dobila po Novim dvorima Jelačićevim, a navodno je stara skoro cijelo stoljeće. Ipak godinama se uspješno skriva od Zagrepčana.

Tehnički gledano, Novodvorska je slijepa ulica. No na kraju se nalazi uski prolaz sa stepenicama. Glavni ulaz je iz Taborske ulice, također slijepe. Ona im je glavni orijentir za zagubljenu poštu. Piše ime i prezime, Novodvorska 5, kod Taborske 27. Ako je novi poštar il tako nešto, priča stanar Ivan Straga.

Situacija, kažu stanari, nije ništa bolja ni kad naručujete taxi. Na obližnjem stajalištu čuđenje, GPS nema podataka o ulici.

Iako se nalazi tik uz bučni Trešnjevački plac, u njoj mir i tišina. Ovakva šarmantna gradska oaza  svakako se treba čuvati. Kratka i slatka. Radničke kuće - dašak staroga Zagreba.