Benkovački sajam - najveći dućan na otvorenom

Malo je onih koji su imali priliku upoznati grad Benkovac, njegovu povijesno – kulturnu baštinu, tradiciju, običaje njegovih žitelja, a da nisu bili ili barem čuli za Benkovački sajam, stoji na stranicama Turističke zajednice grada Benkovca.

Priča o Benkovačkom sajmu započeta je još prije stotinu godina i prenosi se iz generacije na generaciju, čineći je  posebnom, pričom koja se ne zaboravlja. Mjesto je to  na kojem su se nekad prije igrala kola ispunjena pjesmom, smjehom, veseljem i kao takvo bilo je idealna prilika za  momke koji su se zagledavali u cure i cure u momke, gdje su se rađale mnoge ljubavi.

Danas je to jedan od najvećih i najstarijih sajmova u Hrvatskoj i privlači sve više ljudi tijekom cijele godine, atrakcija koja  svaki put iznova iznenađuje brojem posjetitelja, koji ponekad prerastu brojku od 10.000.

Održava se svakog 10. u mjesecu na šest hektara zemljišta, kamenjara i borove šume u Benkovačkom selu, poviše grada Benkovca, u kraju gdje ljudi  tradicionalno žive od poljoprivrede, stočarstva i autohtonih zanata.

Dugačka kolona automobila proteže se od Benkovca do benkovačkog sajma već od ranih jutarnjih sati. Tisuće automobila parkiranih oko glavne ceste i prostora Sajma, stotine trgovaca stokom i domaćim životinjama, poljoprivrednim alatima i sitnicama za kuću, deseci gostioničara sa improviziranim šatorima, nepregledna rijeka kupaca, prekupaca, znatiželjnika i dokoličara iz svih krajeva Hrvatske, sve to čini benkovački sajam centrom Dalmacije svakog mjeseca.

Benkovčani tvrde da je doći u Benkovac a ne otići na benkovački sajam, isto kao doći u Rim, a ne vidjeti Papu. Stoga se naš Edi Škovrlj uputio u Benkovac kako bi provjerio što se sve nudi na ovoj autentičnoj manifestaciji gospodarsko - kulturnog tipa i bogate etno baštine: