Otvoren Tortureum - muzej torture

Zagreb je bogatiji za još jedan muzej - Tortureum, odnosno Muzej torture. Muzej posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas. S više od 70 instrumenata i sprava, na kojih je i sama pomisao tjerala ljudima strah u kosti, Muzej zorno prikazuje sliku nasilja kroz povijest.

Vedran Vranjić je osnovao ovaj muzej. Ideja je nastala nakon njegovog višegodišnjeg interesa za ovu tematiku i putovanja Europom gdje je posjetio više od desetine sličnih muzeja. No poželio je stvoriti jedan drukčiji muzej u Zagrebu u kojem te sprave ne bi bile samo izložene kao nekakvi predmeti nego zapravo istaknuti ideju kako tortura nikako i nikada ne prestaje, objasnila je Ana Dana Beroš, autorica arhitektonskog postava Muzeja torture i voditeljica projekta.

Izloženo je više od 70 eksponata koji nisu originali već  vjerne replike uglavnom srednjovjekovnih sprava za mučenje. Neki od izložaka koje će posjetitelji moći vidjeti, dodirnuti ili isprobati su: Giljotina, vjerna replika iz 1792. godine s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine; Pendulum odnosno sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže; Rastezalo-najdrevnija naprava za mučenje, Nirnberška djevica – najstrašniji i najokrutniji način kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike; Brnjica ili krotiteljica lajavica, te impozantan broj predmeta koji su služili za ponižavanje, mučenje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

Zagrebački Tortureum zamišljen je kao podsjetnik na povijest čovječanstva u kojoj nasilje nastaje iz straha od nepoznatoga, drukčijeg i Drugoga, kao doživljajni muzej za sva osjetila. Muzej nastoji osvijestiti kod posjetitelja da je naša sve ranjivija egzistencija izložena svakodnevnoj vidljivoj i nevidljivoj torturi, od nasilja u školama, vlastitim domovima ili na radnim mjestima, s konačnim ciljem kako bi tortura jednoga dana postala tek dio povijesti nekoga muzeja.

Službeno otvoren Muzej torture, za javnost se otvara u subotu. Što sve skriva moći će se vidjeti svaki dan od 12 do 22 sata.