Festival seoskih rekreativaca

Možda je manje poznato široj javnosti, ali u Hrvatskoj je veliki broj rekreativnih klubova na selima. Postoji čak i njihov savez, a ove godine ponovno su se okupili na hrvatskom festivalu rekreacije na selima u Gornjim Bogićevcima, u Brodsko-posavskoj županiji.

Na 21. hrvatski festival rekreacije na selu stiglo je 14 društava za sport i rekreaciju iz Hrvatske, te po jedno iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Više od 500 sudionika natjecalo se u cijelom nizu igara. Zanimljivo je kako se cijela manifestacija odvija pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog saveza sportske rekreacije Sport za sve.

Sve igre na ovogodišnjem festivalu rekreativaca na selu, imale su "štih" starih vremena. Tako se natjecalo u skoku iz mjesta, bacanju kamena s ramena, potezanju konopa, hodanju na štulama i u još desetak disciplina.

Iako svi ističu da pobjeda ovdje ne igra glavnu ulogu, brobe su bile žestoke. Ovakav oblik rekreacije posebno je razvijen u sjevernoj Hrvatskoj, pa su možda i zbog toga ekipe iz toga dijela bile najpripremljenije.

I čelnici društava i sportaši rekreativci  na selu složni su u jednome. Sport i rekreacija su druženje i prijateljstvo. Otimanje, posebno mladih, od poroka i stranputica. Još samo da i čelnici sportskih saveza malo više pomognu, broj sudionika i sprotskih natjecanja na selu bio bi veći.