Vrtićka prehrana iz vlastitoga uzgoja

Grad Virovitica provodi zanimljiv pilot-projekt proizvodnje ekološkog povrća za potrebe Dječjeg vrtića Cvrčak kojem je cilj poboljšati kvalitetu prehrane u vrtićkoj dobi. Tako će mališani uskoro jesti mrkvu, blitvu, papriku, rajčicu, ciklu i ostale proizvode iz vlastitog uzgoja.
U Poduzetničkoj zoni 3 za sada neiskorištene parcele postale su plodno tlo za ekološku proizvodnju povrća. Grad je prepoznao važnost zdrave prehrane mališana te je ustupio zemljište, a Dječji vrtić osigurao je sjemenje, presadnice i gnojivo. 

Vrt ima sustav natapanja te mehaničku zaštitu biljaka folijom, a prostire se na površini od pet tisuća četvornih metara. Održavaju ga djelatnici javnih radova koji se unatoč visokim temperaturama pažljivo brinu za svaku zasađenu biljku.

Dječji vrtić Cvrčak pohađa 459 mališana u redovitom i stotinjak u programu predškole, a zdrav način prehrane igra važnu ulogu u daljnjem formiranju prehrambenih navika i drukčijih stilova prehrane. Vođeni tim, uključili su se u ovaj projekt, a prve plodove zajedničkog rada mališani će okusiti za manje od mjesec dana.

Ako se projekt pokaže uspješnim, idućih godina povrće bi se proizvodilo na većim poljoprivrednim površinama, a u rad bi se trebale uključiti i škole kojima bi vrt poslužio za praktičnu nastavu o ekološkoj proizvodnji i nužnosti navodnjavanja poljoprivrednih površina.