Kako napraviti univerzalno sredstvo za čišćenje od prirodnih sastojaka

Jeste li od onih koji nevoljko čiste dom ili pak rado hvatate spužve u ruke? Kako god bilo, donosimo vam rješenje koje će spasiti, možda ne vas od čišćenja, ali vaš kućni budžet svakako. Otkrijte kako možete sami napraviti univerzalno, prirodno sredstvo za čišćenje.

Čišćenje je većini nas prava mora. Usto, za razna sredstva treba izdvojiti prilično novca. Jedno je za kupaonicu, drugo za prozore, treće za sudoper i tako u nedogled. Dobra je vijest što ih sve napokon možete  zaboraviti. Aromaterapeutkinja Katica Wolf otkrila je ekipi Dobrog jutra jednostavnu, ali čarobnu i univerzalnu formulu za blistav dom.

Univerzalno sredstvo za čišćenje se sastoji od osnovna tri sastojka to je jabučni ocat, limunska kiselina i soda bikarbona. Dakle to su sve jestivi sastojci koje koristimo i u prehrani, a pokazalo se da njima jako lijepo čistimo, skidamo kamenac i dobri su za čišćenje doslovno svih površina, objašnjava Katica.

½ l jabučnog octa
1 žlica soda bikarbone
1 žlica limunske kiseline  
nekoliko kapi eteričnog ulja


Na pola litre jabučnog octa stavi se jedna žlica sode bikarbone i žlica limunske kiseline.  Sve se pomiješa da se dobro otopi, i to je to. Tko želi, može dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja koje, osim što pruža ugodan miris, i dezinficira. Katica preporučuje ulje limuna za koje kaže da neutralizira 90% virusa, bakterija i gljivica, ili eukaliptusa koji ima još i antibakterijsko djelovanje. Sredstvom se poprska željena površina, pusti da odstoji 10-ak minuta pa sve ispere i prebriše spužvicom.
Osim spreja, jednostavno možete napraviti i univerzalnu pastu za čišćenje. Za to vam je potrebno malo kalcijeva karbonata, sode bikarbone i obične vode. Takva pasta je blago abrazivno sredstvo kojim možemo očistiti  površine na kojima nije bila dovoljna univerzalna tekućina.
 
Na ideju da počne čistiti prirodnim sredstvima Katica je došla nakon što su joj ona industrijska oštetila sluznicu nosa. A i bijele mrlje koje se nerijetko pojave na odjeći pri čišćenju, znak su da takva sredstva nisu najpoželjnija. Prirodno je ipak prirodno. A osim blistava doma, uz ovakva ćete sredstva sačuvati kućni budžet i okolinu.

To je sasvim dovoljno razloga da napravite prirodno sredstvo i, ako ne već s osmijehom, onda da barem sigurno krenete u akciju čišćenja.