Tradicionalni recept za rudarsku greblicu

U mjestu Rude pokraj Samobora proslavljeni su 30. dani rudarske greblice. Jela se kotlovina i greblica, pila se vina samoborskih i plješivičkih vinara, svirala tamburica i plesalo. Ekipa Dobrog jutra provela je poslijepodne kod obitelji Djumić, domaćina prvih gastro-vinskih susreta.

Roman Planinčić pokazao je kako se pripravlja rudarska greblica, slani kolač kojeg su u davna vremena spremale žene svojim muževima rudarima. Za nas ju je  prvi put spremio jedan muškarac. Doduše, uz malu pomoć žene.

Rudarska greblica


Sastojci:
Za tijesto:
400 g brašna
1 žumanjak
1 žila svinjske masti
1 vrhnje (punomasno)
2/3 jogurta
prstohvat soli

Nadjev:
250 g svježeg sira
50 g mljevenih oraha (ili blanširano i usitnjenog špinata ili nekog drugog 'zelenja')
1 bjelanjak
1 cijelo jaje
sol

Vrhnje za premaz

Dobro umijesite tijesto i ostavite ga pokriveno plastičnom folijom, ili u plastičnoj vrećici, da odstoji 20-ak minuta na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite nadjev. U svježi sir dodajte jaja, sol i po želji orahe ili 'zelenje', a možete napraviti i greblicu samo sa sirom.
Razvucite tijesto na dvostruku veličinu lima za pečenje, pod polovinu podvucite lim, stavite nadjev i preklopite s 'viškom' tijesta. Krajeve dobro zatvorite. Premažite vrhnjem i stavite peći 30-ak minuta na 200° C.
U slast!