Obnova povijesne jezgre grada Šibenika

Na svakom koraku šibenskih kala i trgova plemićki grbovi, kameni kapiteli, portali, vrijedne drvene vratnice. U mnogim starim kamenim kućama više nitko ne živi pa su vrijedni povijesni arhitektonski detalji prepušteni - zubu vremena. Koji je mnoge dobrano nagrizao.

Restaurator Zvonko Mijić prošetao je u društvu novinarke Ane Bralić Šibenikom i pokazao joj što to 'muči' Šibenik. Zna vrijedni restaurator dobro u kakvom su stanju šibenske građevine, pa će, zajedno s konzervatorima, izraditi interventni popis vrata, grbova, portala i kamenih skalina u užoj gradskoj jezgri kojima je najhitnije potrebna obnova. Postoji već projekt obnove svih starih gradskih vrata, plemićkih i javnih ustanova. Postoji i projekt obnove tih starih portala koji će zajedno s tim starim vratima činiti cjelinu… I mi smo jednostavno odlučili objediniti jedan i drugi projekt, ističe gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Osim što će se novac za obnovu povijesnih detalja osigurati u gradskoj blagajni, zatražit će se podrška Ministarstva kulture, ali i donatora. Jer upravo se  zahvaljujući i raznim donacijama ranijih godina obnovio dio vratnica i portala. Koji svaki na svoj način priča turistima priče o šibenskoj povijesti, a Šibenik u svojoj jezgri krije brojne zanimljive priče. I upravo stoga se više ne može čekati na njezinu sustavnu obnovu koja se broji u milijunima kuna. Pa se ponovno pokreće projekt STANADI koji bi trebao očuvati starine naše divne koje smo baštinili.