28. godišnjica Ljetne Univerzijade u Zagrebu

Na današnji dan 8. srpnja 1987. svečano je otvorena 14. Univerzijada u Zagrebu, najveći sportski događaj ikada održan u Hrvatskoj. Zagrepčani i cijela naša sportska javnost rado se prisjećaju tog spektakla kojim smo postali dio sportske povijesti i koji je Zagreb predstavio cijeloj sportskoj zajednici.

Za vrijeme Univerzijade, odnosno međunarodnih studentskih igara kako su se službeno zvale , Zagreb je ugostio mlade sportaše iz svih dijelova svijeta, a natjecanja su se održavala i u gradovima Bjelovaru, Čakovcu, Karlovcu, Petrinji, Sisku i Varaždinu.

Tijekom tih dva tjedna, u Zagrebu se okupilo 6423 sportaša iz 122 zemlje sa svih kontinenata, što je predstavljalo svojevrsni rekord. Natjecali su se u 12 sportova, a u raznim službama koje su sudjelovale u održavanju cijele manifestacije bilo je angažirano više od 26 000 ljudi.

14. Univerzijada 1987. godine svečano je otvorena 8. srpnja na stadionu u Maksimiru pod geslom Svijet mladih za svijet mira. Za zagrepčane je to bio dan za pamćenje, kojeg se i dan danas prisjećaju s mnogo emocija, jer njihov Zagreb tada se predstavio u najljepšem svjetlu. U spektakularnom otvorenju igara sudjelovalo je 12.500 izvođača, a ukupno je bilo 43.975 akreditiranih osoba. Ne smijemo zaboraviti i da je plamen Univerzijade nosio tada najbolji košarkaš Europe, Dražen Petrović.

Pripreme su trajale pune dvije godine te se u Zagrebu, zajedno s gradovima suorganizatorima napravilo mnogo, od sportskih terena do infrastrukture. Izgrađeno je 14 stadiona, 11 nogometnih igrališta, 42 sportske dvorane, četiri bazena, četiri teniska kompleksa s 41 borilištem i još mnogo toga. Spominje se kako je za sportske objekte, infrastrukturu i opći izgled Univerzijade uloženo 300 milijuna eura.

Po mišljenju i dojmovima mnogih sudionika, Zagreb se za vrijeme Univerzijade pokazao kao otvoreni grad koji promiče ideje mira, razvoja, slobode i tolerancije, jer su se tada u njemu natjecali predstavnici SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, sportaši različitih rasa te političkih i vjerskih opredjeljenja. Uz sportska natjecanja održavani su i koncerti, izložbe, predavanja te brojne druge kulturne manifestacije.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti jedan važan detalj, Univerzijadu ćemo uvijek pamtiti i po simpatičnom logotipu i maskoti  Nedjeljka Dragića – simpatičnom Zagiju.