Koliko pivara, toliko okusa pive

Udruga pivara Požege bila je domaćin III. Požeške krigle koja je okupila desetak malih pivovara te tridesetak kućnih pivara iz cijele regije. Bio je to svojevrstan sajam piva kojom se mnogi bore protiv visokih ljetnih temperatura.

Čak i oni koji nisu ljubitelji piva teško su mogli odoljeti bogatstvu boja, okusa i mirisa koji su se širili iz pivskih krigli. Iako je svima poznato da pivo ima 4 glavna sastojka - vodu, kvasac, slad i hmelj, ovdje se najbolje vidjelo koliko krajnji rezultati mogu biti različiti.

Kućni pivari proizvode pivo po svom ukusu. Od četiri osnovna sastojka uz dodatak aroma bezgranične su mogućnosti, ističe Tin Lehner, predsjednik Udruge pivara Požege. U proizvodnji piva kućni pivari ništa ne prepuštaju slučaju. Paze čak i na vodu koju upotrebljavaju. Tamna piva traže vodu koja će naglasit sladne note, okuse i mirise. Svijetla i lagana piva traže slabije odnosno mekše vode koje će ostaviti jednu pitkost  koja će naglasit možda malo i hmelja sa pojačanim sulfatima, objašnjava Tin.

Većina kućnih pivara proizvodnju je pokrenula, jer nisu bili zadovoljni ponudom na tržištu. Zato ovakve susrete smatraju iznimno vrijednima, jer od kolega dobiju poneku informaciju koja je bitna za samu proizvodnju i proces proizvodnje domaćeg piva, kaže Stanislav Dominković, koji je na Požešku kriglu pristigao iz Orašja.

Jedni više vole lakša, svijetla piva, drugi uživaju u onima crnim - težim, a da se o ukusima ne raspravlja potvrdio je i ovaj svojevrsni sajam malih pivara i domaćih pivovara. Svatko je mogao pronaći ono pivo koje mu odgovara i kojim najbolje gasi žeđ.