Magareće mlijeko za zdravlje i ljepotu

Povijest kaže da je nekada u Hrvatskoj živjelo 120 000 magaraca, a danas su oni vrsta kojoj prijeti izumiranje. Ipak, uporni su uzgajivači podsjetili narod i medicinsku struku na ljekovitost magarećeg mlijeka, ali i na njegovu ekskluzivnost.

Dalmatinci, istrijanke, kvarnerke, dinarke – sve skupa 100-tinjak magaraca – generacijama u slozi živi već 25 godina. Ranč Dar mar njihov je raj, a temperamentni Damir Štulina kralj je magaraca. Nekad samo kućni ljubimac, magarac mu je danas i poslovni partner za proizvodnju mlijeka. Ne znaš je li bolje za zdravlje il' ljepotu. Stoga tovarima na ranču ne fali ni dlaka s glave. Jako su emotivni, znaju plakat ako ih izvrijeđaš, ako ih ignoriraš, tako da neće tebi doći ako ne vodiš računa o njima, isto kao kad imaš ženu, pa te žena ne voli jer imaš ljubavnicu, opisuje svoje magarce Damir. 25 godina s magarcima učinili su od Štuline njihovog najboljeg poznavatelja.

Najpažljiviji je ipak prema 16 ženki, jer one daju bijeli nektar. Prvo nahrane puliće, a onda ostatak gazda pomuze. I sve skupa tek 5 litara mlijeka dnevno. Nije ni čudo da litra stoji 500 kuna. Doktori kažu da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinom. Lagana, gotovo nemasna tekućina liječi više od deset bolesti.