Hoće li Trsatski zmaj obraniti Rijeku?

Večeras će se na Trgu svete Barbare u Rijeci, u sklopu Riječkih noći, odigrati lutkarska predstava za djecu Trsatski zmaj.

U doba poplave super-junaka na televiziji, u video i kompjuterskim igricama, stripovima i svim ostalim mogućim medijima, GKL Rijeka okreće se super-junaku iz riječke mitološke povijesti.

Velid Đekić, publicist i novinar te istraživač riječke baštine napisao je priču za slikovnicu Trsatski zmaj koja je zainteresirala glumački lutkarski dvojac Alexa Đakovića i Davida Petrovića i potaknula ih da je pretoče u predstavu. Slikovnica je polazište koje će autore uvesti u pravi istraživački rad koji prethodi onom umjetničkom.

U zanimljivoj priči o spašavanju grada na Rječini, publika će upoznati mnoštvo njegovih simpatičnih i nesimpatičnih stanovnika te ući u vremeplov i proletjeti kroz povijest Rijeke, od nepresušnog vrča koji je gradu dao Rječinu do prepoznatljivih građevina i simbola grada. Oni će doslovce izniknuti na pozornici kazališta. Građanima će se, nakog godina života u riječkoj Arkadiji, početi događati niz neobjašnjivih i loših događaja. Stat će gradski sat, ugasit će se tvornice, presušit će Rječina, opustjet će grad…

U njemu će sam ostati svima poznati marginalac, beskućnik kojemu su jedini prijatelji golubovi - gospodin Vid. Zmaju koji sve to gleda s vrha Trsata puknut će srce od tuge i upustit će se u bespoštednu borbu s ogromnom hobotnicom u kojoj leži uzrok svih riječkih nedaća.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o predstavi su govorili autori dramatizacije, redatelji i glumci Alex Đaković i David Petrović: