Grad Zagreb će ulagati u samozapošljavanje studenata

Rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su sporazum o suradnji na Programu postakademskog zapošljavanja. Time se Zagreb uključio u financiranje programa za poticanje i osposobljavanje studenata koji će nakon studija sami pokrenuti svoj posao.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, koje je supokretač programa i čiji će studenti, zajedno sa splitskima, sudjelovati u programu osposobljavanja tijekom studija.

Riječ je o projektu koji je na razini dvaju najvećih sveučilišta, te dvaju ministarstava - ministarstva rada, te znanosti i obrazovanja, potpisan prošli mjesec u Splitu, a danas je dogovorena konkretna suradnja s Gradom Zagrebom.

Grad Zagreb će financirati stipendije tijekom školovanja studenata, a prilikom otvaranja posla mladim će poduzetnicima osigurati besplatan prostor i početni kapital. Za početak je planirano izdvajanje oko dva milijuna kuna u godišnjem proračunu, u sklopu Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva, ali za tako vrijedan projekt ne namjeravamo stavljati granice i izdvojit ćemo ubuduće koliko god bude trebalo, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

U program se studenti uključuju odmah na prvoj godini studija i osposobljavaju se do kraja studiranja pa treba osigurati novac za mentore, smještaj na ljetnim radionicama i ostale troškove, napomenula je Jozić.

Grad Zagreb će im u svom tehnološkom parku ponuditi besplatno prostor neiskorištenih hala na Zagrebačkom velesajmu kako bi mladi poduzetnici imali prostor dok im se posao ne uhoda, a dobit će i početni kapital za podizanje povoljnih kredita.

Projekt će se prijaviti i Europskom socijalnom fondu radi potpore zapošljavanju, odakle se također očekuju dodatna sredstva.