18. Susreti Dječjih foruma Hrvatske

Zagreb je od 5. do 7. srpnja domaćin 18. Susreta Dječjih foruma Hrvatske, 50-ak malih forumaša iz cijele Hrvatske sudjeluje na radionicama na kojima razmjenjuju iskustva, predstavljaju svoj rad pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić te u Hrvatskom saboru sudjeluju na jubilarnoj 10. sjednici sa saborskim zastupnicima. Sjednica će biti održana 7. srpnja. 

Ove godine po prvi put sudionici susreta sudjeluju u interaktivnoj igri 'U potrazi za blagom - tko sve zna dječja prava', kroz koju će djeca pronaći, posjetiti i upoznati institucije nadležne za ostvarivanja svojih prava (Kuća Europe, Savez DND-a Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Gradska Skupština grada Zagreba te Ured pravobraniteljice za djecu RH).

Na trodnevnom susretu sudjelovat će predstavnici Dječjih foruma iz Dubrovnika, Varaždina, Opatije, Kutine, Banove Jaruge, Čačinaca, Nove Gradiške, Ogulina, Preloga, Ravne Gore, Slatine, Tuhelja i Zaboka. Organizator susreta je Savez društava 'Naša djeca' Hrvatske u okviru projekta 'Dječji forumi - prilog promicanju i ostvarivanju prava djeteta' koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. U Hrvatskoj djeluje više od 70 Dječjih foruma, a kroz radionice i aktivnosti godišnje prođe više od tisuću djece. Rad Dječjih foruma prepoznat je i van granica naše zemlje, pa su tako mali forumaši sudjelovali na Svjetskom summitu o djeci u Ujedinjenim narodima u SAD-u, Dječjem susretu o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Europskom parlamentu u Belgiji, na Konferenciji Ulaganje u djecu u Cipru i dr.

Dječji forum je slobodna aktivnost putem koje djeca uče o svojim pravima i obvezama poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djece. Program Dječjih foruma i Dječjih vijeća uvršten je i u Nacionalni plan aktivnosti za prava i potrebe djece od 2006. do 2012. Zakon o potvrđivanju Europske konvencije o zaštiti dječjih prava, 2010., Strategiju Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. Dok su se prvi Dječji forumi osnovali u Varaždinu i Dubrovniku, prva Dječja vijeća osnovana su u Slavonskom Brodu i Opatiji na inicijativu Društava Naša djeca.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske i voditeljica  programa Dječjih foruma Hrvatske, Jan Austin Galić (11), član Dječjeg foruma Lovran DND Opatija i Petra Krolo (12), članica Dječjeg foruma Banova Jaruga DND te govorili o značenju dječjih foruma i programu ovogodišnjih susreta.