Glas Hrvatske

Dragi slušatelji Glasa Hrvatske!

Dana 1. siječnja 2014. završeno je odašiljanje programa Glas Hrvatske na srednjem valu.


Tim programom je s odašiljača Zadar bilo pokriveno područje Europe u vremenu od 18:00 do 00:45 sati po hrvatskom vremenu.

Program Glas Hrvatske može se nadalje pratiti putem satelita i interneta.


Više informacija o načinima na koje se može slušati Glas Hrvatske možete naći OVDJE.

                                              * * * * * * * *

Međunarodni program "Glas Hrvatske" nastao je iz istoimene jednosatne emisije koja se počela emitirati 1991. samo na kratkom valu i bila je isključivo namijenjena Hrvatima izvan domovine.


Godine 2000. emisija se proširila na dva sata i počela na engleskom i španjolskom jeziku informirati i međunarodnu javnost o zbivanjima u Hrvatskoj, a ne samo hrvatsko iseljeništvo.

Dvadeset četiri satni program Glas Hrvatske počeo se redovito emitirati 15. svibnja 2003. na srednjem valu za Europu, putem satelita, te na kratkom valu i internetu za cijeli svijet. U tehničko-tehnološkom smislu on je preteča emitiranja svih programa Hrvatskoga radija u digitalnoj tehnologiji.

Uz tri nacionalne programske mreže, te onu koju čine regionalni programi, Glas Hrvatske je peta mreža Hrvatskoga radija.
 
Glas Hrvatske sustavno i sveobuhvatno izvještava o aktualnim društvenim i političkim zbivanjima u domovini, o životu i djelovanju Hrvata u svijetu, prenosi informacije o radu državnih i društvenih institucija važnih za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, bavi se pitanjima povratka Hrvata u domovinu, donosi priče o hrvatskoj baštini, zbivanjima u kulturi,  prenosi najvažnije športske događaje...

To je program svih programa Hrvatskoga radija. On je odabir emisija iz vlastite produkcije te produkcije triju nacionalnih programa i 7 regionalnih - Dubrovnika, Splita, Osijeka, Pule, Rijeke, Zadra i Radio Sljemena, pa se tako mogu čuti emisije koje, svaka na svoj način, karakteriziraju određeno podneblje u Hrvatskoj.

Program je organiziran u sklopu dviju redakcija: Redakcije na engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku, te Redakcije na hrvatskom jeziku. Redakcija na engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku proizvodi osam informativnih emisija dnevno: pet na engleskom, dvije na španjolskom i jednu na njemačkome jeziku.

Informativnim emisijama na stranim jezicima Glas Hrvatske informira međunarodnu javnost o aktualnim političkim, gospodarskim, kulturno-znanstvenim, sportskim i drugim događajima koji su se u Hrvatskoj dogodili u protekla 24 sata. Redakcija na hrvatskom jeziku proizvodi 12 emisija tjedno, prvenstveno tematski vezanih za život i djelovanje Hrvata u svijetu, a jedna od njih posvećena je životu nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Glas Hrvatske također preuzima vijesti na talijanskom jeziku  Radio Rijeke, vijesti na mađarskom jeziku Radio Osijeka, te novosti dana Radio postaje Žepče iz BiH.

Uz to, redakcija na španjolskom jeziku priprema tjedni pregled najvažnijih događaja u Hrvatskoj – Tjednu kroniku  - za Radio Amplitud 660 u Buenos Airesu (Argentina), Hrvatski radio Sokol u Antofagasti (Čile), Hrvatski radio u Iquiqueu (Čile) i Radio Polar u Punta Arenasu (Čile), te Sportsku panoramu za Croacias Totales u Buenos Airesu.

Glas Hrvatske emitira isključivo domaću glazbu.