Poremećaj hranjenja probio sve dobne i spolne kategorije

O važnosti ranog prepoznavanja simptoma i terapijskih mogućnosti liječenja poremećaja u prehrani govorilo se na edukaciji namijenjenoj liječnicima obiteljske i opće medicine.

Htjelo ih se dodatno senzibilizirati i povezati sa specijalističkim ustanovama u koje mogu uputiti oboljele. Edukaciju je organizirao Centar za oboljele od poremećaja hranjenja Bea.

Puna dvorana liječnika obiteljske i opće medicine dovoljno govori koliko su anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje teme o kojima se premalo govori. Točan  broj oboljelih se ne zna. Spominju se brojke od 35 do 45 tisuća.

Poremećaj hranjenja probio je sve i dobne i spolne kategorije pa se javlja i kod male djece - 8,9,10 godina i kod odraslih i starijih ljudi.

Dostupni podaci sve su zabrinjavajući. U hrvatskim osnovnim školama 8 posto 11-godišnjakinja bilo je na "dijeti". One nešto starije, u dobi od 14 do 17 godina koje žive u velikim gradovima predstavljaju najugroženiju populaciju. Od ukupnog broja oboljelih 5 do 10 posto su muškarci.

Ukoliko se bolest javlja u doba najintenzivnijeg rasta i razvoja posljedice mogu ostati po svim organima za cijeli život. Imate djevojčicu od 14 godina sa osteoporozom, imate rizik da možda nikad neće biti majka, ima oštećeno srce, oštećeni mozak. 2-5% djevojčica će umrijeti zbog anoreksije, upozorila je prim.dr.sc. Orjena Žaja, v.d. predstojnica Klinike za pedijatriju, KBC Sestre milosrdnice.

Liječenje je dugotrajno i zahtijeva multidisciplinarni pristup. Simptome treba prepoznati što ranije iako ih oboljeli često skrivaju.

Narušeno samopouzdanje, gubitak osjećaja samokontrole, sklonost depresiji i promjenama raspoloženja idu ruku uz ruku s poremećajima hranjenja. Važno je dobro poznavati svoje dijete i reagirati već na prve simptome ovog mentalnog poremećaja za čije liječenje HZZO ne dopušta velik broj lijekova. Stoga je uska suradnja raznih dijelova zdravstvenog sustava iznimno važna.