'Elementarne čestice' u Dubrovniku osigurava policija

Policija će osiguravati sve izvedbe 'Elementarnih čestica', predstave koja je zbog stajališta autora Michela Houellebecqa prema muslimanima proglašena sigurnosnim rizikom na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Organizatori Dubrovačkih ljetnih igara ističu da će policija osiguravati i sve probe te druge skupove vezane uz predstavu. Provodimo mjere osiguranja u vezi s predstavom 'Elementarne čestice', potvrdila je glasnogovornica dubrovačko-neretvanske Policijske uprave Marija Gjenero.

Glasnogovornica Dubrovačkih ljetnih igara Karla Labaš rekla je u telefonskoj izjavi da će policija osigurati četiri izvedbe te predstave, od 20. do 23. srpnja, te ostale skupove glumaca. Osiguravat će se konferencija za novinare, zabava nakon premijere i probe koje su počele u četvrtak i traju svaki dan do premijere, rekla je Labaš, dodajući kako još nije poznato koliko će to stajati. Troškovnik je još u izradi, a troškove će snositi Ministarstvo kulture, dodala je.

Procjenu sigurnosti u vezi s izvođenjem predstave zatražio je svojedobno dubrovačko-neretvaski župan Nikola Dobroslavić, a županija je zbog sporne predstave Dubrovačkim ljetnim igrama uskratila 650 tisuća kuna, koliko ih je financirala. Nedugo zatim, dubrovačko Gradsko vijeće donijelo je zaključak po kojemu ne prihvaća financiranje dodatnih troškova osiguranja predstave Elementarne čestice, a u raspravi je među razlozima navedeno i to da autor djela često vrijeđa islam i muslimane, zbog čega je i sam pod policijskom zaštitom.