Znate li zašto nam parfemi fino mirišu?

'Žene trebaju nanositi miris na dijelove tijela koji žude za poljupcem!',  tim je riječima Coco Chanel opisala značenje parfema i njihovu svrhu. Ekipa Dobrog jutra proučila je izradu parfema i pokušala otkriti zašto su neki tako skupi…

Svatko od nas ima jednu ili više bočica svoga omiljenoga parfema. Pri izboru vjerojatno nije presudan samo miris nego i cijena. Odgovor na pitanje zašto su neki parfemi skuplji od drugih, Tomislava Gudelj potražila je na Institutu Ruđera Boškovića.

Znanstvenica Vlasta Mohaček Grošev radi u laboratoriju za molekularnu fiziku. Da život molekula mirisa može biti zanimljiv i laicima, dokazuju njezina predavanja na koja rado dolaze i oni najmlađi. Nekada se mislilo da molekule koje udišemo različito mirišu isključivo zbog svojeg oblika, no važan je i način na koje vibriraju. Ako pomirišete dvije zrcalne, iste molekule zbog svoje različite vibracije mirišu različito.

Zanimljiva igra oblika i vibracije molekula bitna je znanstvenicima u kemijskim laboratorijima koji se bave proizvodnjom parfema. Kako bi očuvali prirodne resurse znanstvenici proizvode kemijske supstancije što sličnije originalnim. Iznimno komplicirana industrijska proizvodnja mirisa utječe na njegovu visoku cijenu. Sve molekule u organskoj kemiji rade se od istih atoma, tj. konstituenata. Da bi ju složili u molekulu koja točno određeno miriše potreban je dugotrajan postupak, sinteza. Treba puno početnih tvari da bi dobili točno ono što želite dobiti, objašnjava Vedran Đerek, dipl. ing. Možda će vas iznenaditi činjenica da je jedan od izvora materijala za izradu molekula mirisa – nafta. Ugljikovodici su najjeftiniji, a izvor je nafta. Razbijanjem dugačkih molekula iz nafte dobijemo male koje možemo kombinirati i napraviti od njih ono što je potrebno.

Nakon velikog truda i mašte znanstvenika, na red dolazite vi. Evo podsjetnik kako testirati parfeme. Kada ih nanosite na kožu nikako ih ne treba utrljavati, nego treba pustiti da se miris sam fiksira na koži, savjetuje Ines Reić, edukatorica za mirise i dodaje da na jednom prodajnom mjestu isprobate najviše pet parfema. Onaj najdraži ili koji vam se najviše dopao obavezno testirajte na vlastitoj koži, jer poznata je činjenica da isti parfem na različitim ljudima različito miriše.