Naučite slagati komadiće drva

Na ovogodišnjem Danu D, međunarodnom festivalu dizajna koji traje do nedjelje 5. srpnja, uz mnogobrojne izložbe i edukativni program, održat će se i radionice za djecu, među kojima je i ona Sanje Rotter koja će se baviti intarzijom. Kroz jednostavne zadatke, djeca će moći upoznati zakonitosti obrade drva.

Drvo je živi organizam, kada ga se obrađuje, ono i dalje čuva posebna svojstva i potrebno je dobro poznavati njegovu prirodu kako bi ga se moglo pretvoriti u neki drvni predmet. Važno je primjerice znati da ono puca zavisno o tome u kojem je smjeru rezano.

Sanja Rotter dizajnerica je koja se u drvo zaljubila već na fakultetu i od tada izrađuje različite drvene predmete, od nakita do namještaja. Najviše inspiracije dobiva od iz samog materijala, koji put joj je dovoljno samo vidjeti komad drva i odmah zna što bi mogla od njega napraviti, a koji puta je to poznavanje tehnologije obrade. Radi uglavnom s tvrdim drvom, a jedna od najdražih vrsta joj je arbonos, močvarni hrast koji je tisućama godina star, koji je ležao ispod vode, u zemlji… Zanesena dizajnerica održava i radionice za djecu na kojima najradije koristi furnir. Na taj se način nešto što je bio otpad pretvara u iskoristiv materijal.

Na ovogodišnjem 'Danu D', festivalu dizajna, Sanja vodi radionicu intarzije, odnosno tehnike slaganja komadića drva. Bit će to malo drugačije intarzije od onih na koje smo navikli, a djeca će imati priliku upoznati se s tim čudesnim materijalom. Radionica će se održati u nedjelju, 5. srpnja od 12 – 15 sati, namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta (9+).