Kad Samoanci zapivaju

U sklopu 15. međunarodnog festivala folklora u Velikoj Gorici koji je počeo sinoć, a traje do sutra, danas će na Trgu bana Jelačića uz ostale izvođače nastupiti i vokalni sastav Klapa Samoana iz multikulturalne zajednice Novog Zelanda. No to je i početak njihove turneje po Hrvatskoj Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi. 

Od 1. do 18. srpnja hrvatsko-novozelandski Folklorni ansambl Kralj Tomislav sa svojim prijateljima glazbenicima Maorima i Samoancima iz Klape Samoana i maorske Kapa haka grupe Te Roopu Tarara o Aoteraroa gostovat će u 12 hrvatskih gradova. Pedeset umjetnika će nastupiti u Zagrebu, Velikoj Gorici, Metkoviću, Vrgorcu, Zagvozdu, Podgori, Pločama, Korčuli, Blatu, Dubrovniku, Pupnatu, Omišu gdje će hrvatskoj javnosti predstaviti dio kulturne razglednice Novog Zelanda koju je ujedinila hrvatska pjesma.
 
Folklorni ansambl Kralj Tomislav već 22 godine djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu Auckland. Sve to vrijeme njeguje, čuva i promiče hrvatsku kulturnu baštinu te je najveći i najuspješniji promicatelj tradicijske kulture Hrvata na Novom Zelandu.  U ansamblu djeluje tamburaški orkestar, pjevački zbor, ženska vokalna skupina te tri folklorne skupine. Ansambl okuplja gotovo stotinu članova. U posljednje četiri godine održao je više od 120 koncerata u Novom Zelandu, Australiji i Hrvatskoj.
 
FA Kralj Tomislav, osim samostalnih programa i koncerata, njeguje i suradnju sa domicilnim Maorima kao i Samoancima gdje se ispreplitanjem tradicija različitih useljenika i starosjedioca dobiva iznimno zanimljiv kulturni izričaj koji slavi bogatstvo svake od njih pojedinačno, ali i njihovu komplementarnost i zajedništvo. U ansamblu, također,  pjevaju i plešu Maori, Samoanci, Nizozemci i Englezi , koji zajedno s Hrvatima slave hrvatsku kulturu kao dio svjetske kulturne baštine. Na taj jedinstveni način, Hrvati na Novom Zelandu  daju svoj obol u izgradnji multikulturalnog društva i razvitku međusobnog poštivanja i tolerancije. 
 
Veliku hrvatsku turneju pratiti će dvije novozelandske filmske produkcije koje će snimit tri dokumentarna filma o Hrvatskoj, Klapi Samoana te 150 godišnjem prijateljstvu Maora i Hrvata.
 
Hrvatska turneja Ujedinjeni u hrvatskoj pjesmi održava se pod pokroviteljstvom i uz potporu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su članovi Klape Samoana predvođeni voditeljem Goranom Kačurovim. Poslušajte kako zvuči Vilo moja u njihovom izvođenju: