Doživite Varaždin na drukčiji način, zavirite u njegova dvorišta

U Varaždinu vrijedi pogledati dvorišta, osobito ona u samom središtu grada koja su uglavnom dobro skrivena od pogleda. Ta zanimljiva, stara dvorišta kriju mnogo toga i odišu prošlošću. Upravo je zato već četiri godine dio turističke ponude grada Festival varaždinskih dvorišta. Tijekom Festivala, koji ove godine počinje 4. srpnja, moći ćete od 10 do 22 sata zaviriti u njih čak 11. U slučaju kiše Festival se odgađa za subotu 11. srpnja.

Ljupke fasade varaždinske stare gradske jezgre, u ovoj su priči tek najava neočekivanog. Jer vrlo su intimni i utoliko rječitiji četvorni metri skriveni iza kućnih brojeva, ograda i vrata, vidljivi možda tek s crkvenih tornjeva. Ambijentalnost Varaždina, arhitekture, ta skrivena dvorišta, skrivene oaze grada, su pravi mamac za turiste. Svako od tih dvorišta priča priču o prošlosti i sadašnjosti života ovog grada, nudeći tako na jedan spontan način - svu ljepotu življenja u malom gradu, ističe Branka Tropp, TZ Grada Varaždina

Dvorište Art-štacuna, kreativnih duša Sanja i Srebrenka, među prvima je otvoreno turistima. U ovim toplim danima, prava je to gradska zelena oaza mira i predaha. Mi se veselimo Festivalu dvorišta, jer se uistinu ne može za svaki dan nešto drugačije pripremiti za moguće slučajne prolaznike, iskrena je Srebrenka Klampač Herceg iz Art-štacun dvorišta. I dok nas u tom skrovitom dvorištu u Uskoj ulici na subotnjem festivalu čeka čudesna gurmanska i ambijentalna ponuda proizvoda od lavande, nekoliko koraka dalje, pravi je umjetnički brlog.

Već 10 godina otvoreno, dvorište multimedijalnog umjetnika Darwina Butkovića uvijek je drugačije. Kaže da je to zato što je po prirodi takav da voli mijenjati razne umjetnosti, ali i razne vrste nekakvog galerijskog postava. Dvorište je zapravo izložbeni prostor, radni prostor i prostor za razno razne gurmanske užitke… Dobro došlu promjenu perspektive donosi predivan pogled na gradske prizore upravo iz njegova dvorišta.

Koji metar niže u Padovčevoj ulici poduzetnik Miroslav Prikratki svoju ljubav prema starom alatu, od kojeg izrađuje nove kompozicije, prvi put predstavlja - u svojem dvorištu, dakako. U njegovom dvorištu naći ćete mnoštvo skulptura, kompozicija starih alata i dosta antiknih stvari.

Maštovite kreacije koje nastaju od spajanja stotinu i više godina starog alata, u rukama čovjeka oduvijek sklonog metalu i starim predmetima - vidjet ćete na Festivalu varaždinskih dvorišta. U 11 će dvorišta pronaći ćete glazbu, slikarstvo, keramiku, restauratorske radionice i finu hrana. U subotu će varaždinska dvorišta zaživjeti na cjelodnevnom festivalu koji nepretenciozno govori o Varaždinu.