HRT medijski partner 18. Motovun Film Festivala

18. Motovun Film Festival od 25. do 29. srpnja u svojem glavnom programu donosi novi niz ponajboljih ostvarenja nastalih u malim i nezavisnim filmskim produkcijama, ove godine s posebnim fokusom na francusku kinematografiju i kulturu.

Program je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi predstavio direktor Festivala Igor Mirković. Istaknuo je da ove godine posjetitelje očekuje više od stotinu filmova, od čega 19 u glavnom programu.

Hrvatska radiotelevizija i ove je godine medijski partner Motovun Film Festivala. Na Trećem kanalu HRT će prikazivati  filmove koji su obilježili protekle motovunske festivale (Motovun na Trećem), a na Četvrtom pratiti zbivanja oko ovogodišnjeg Festivala. Na Trećem programu već se prikazuje ciklus filmova Motovunski Maverick, u sklopu kojeg se emitiraju filmovi prikazani na Festivalu prijašnjih godina, a čiji su autori  ustrajali na vlastitom kreativnom konceptu odstupajući od mainstreama. Nakon Motovunskog Mavericka, s početkom MFF-a na HRT-u 3 kreće ciklus Motovun na Trećem. Motovunska zbivanja pokrivat će i Drugi  program Hrvatskog radija i Radio Pula,  koji će u svom programu ugošćavati organizatore i autore te  izvještavati s Festivala.
 
Ove je godine Festival dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, pa je tako poseban naglasak upravo na francuskim filmovima i kulturi. Prije svega, tu je retrospektiva nazvana 'Brutalni Francuzi', koja donosi odabir filmova autora koje su na prijelazu stoljeća obično nazivali 'novi francuski ekstremizam' Bruno Dumont, Leos Carax Francois Ozon, Gaspar Noe i drugi, rekao je Mirković.

Selektorica Milena Zajović istaknula je da i ove godine Festival donosi mješavinu filmova koji dolaze s velikih svjetskih festivala, filmova s vrlo ozbiljnim referencama, vrlo poznatih autora. Istovremeno imamo ono na što smo svake godine najponosniji - puno malih filmova koji obično prolaze 'ispod radara', a za koje verujemo da ih čeka velika budućnost, kazala je Zajović.

U glavnom programu, posebno je izdvojila filmove Poštarove bijele noći (Rusija), Magična djevojka (Španjolska), Djevičanska gora (Island) i Jastog (Irska).

Ove godine Festival postaje punoljetan pa u skladu s time mnogi filmovi tematiziraju upravo odrastanje, kraj nevinosti, ulazak u novu, zreliju životnu dob, kazala je. Takvi su filmovi primjerice Padanje (Velika Britanija), Bridgend (Danska) te I ti si ružan (Irska).

U suradnji s partnerima iz Danske dolazi program Dvadeset godina Dogme, koji će ponuditi ponovni pogled na filmski pokret koji je zauvijek promijenio svijet filma te obilježio prve godine Festivala.

Pripremljen je i program Pomozi, Bože s izborom dokumentarca o vjerskim ekstremizmima svih religija, a uključuje dansko-somalske Ratnike sa Sjevera, te film Salma redateljice Kim Longinotto o danas najpoznatijoj tamilskoj pjesnikinji čije je talent pronašao put do čitatelja unatoč činjenici da ju je obitelj 25 godina držala zatvorenu u kući.

Festival koji svojom programskom koncepcijom, odabirom filmova, počasnih gostiju i općenitim pristupom projekcijama želi "ostati malen" te izbjeći glamur i natjecateljski karakter svojstven filmskim festivalima, i ove je godine za svoje goste pripremio bogat popratni program.

Svake večeri održavat će se koncerti, a do sada su svoje nastupe potvrdili tročlani srpski rock'n'roll bend Repetitor i underground band ABOP, dok iz zemlje partnera Francuske dolazi Joke, osmeročlani bend eksplozivnih Parižana.

Festival dodjeljuje nekoliko nagrada: glavnu nagradu Propeler Motovuna, koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu; nagradu Fipresci koju dodjeljiuje tročlani žiri filmskih kritičara i koja se dodjeljuje na 40-ak najuglednijih filmskih festivala; a u selekciji Motovunski kratki među 20 filmova koji će biti prikazani prošlogodišnji laureat te kategorije odabrat će najboljega, kojemu će biti dodijeljeno Motovunski kratki štafetno odličje i novčani iznos od tisuću eura.

Svake godine Festival slavi s jubilarcima koji su pola stoljeća života posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove godine Nagrada 50 godina pripast će uglednom filmskom redatelju Rajku Grliću, koji je na samom početku Festivala 1999. dodijelio priznanja prvim laureatima te nagrade.

Za sve one kojima najpopularnije domaće filmsko hodočašće ne ulazi u ljetne planove, Festival nudi nekoliko prilika za iskupljenje. Odmah nakon završetka festivalskog programa, Festival se seli u Buzet gdje će od 30. srpnja do 2. kolovoza biti prikazano sedam dječjih i teen filmova po izboru selektorice Inje Korać.

Tijekom lipnja u Zagrebu i nekoliko hrvatskih gradova Rijeci, Novigradu i Šibeniku - održat će se Skrivene projekcije, a potkraj kolovoza Motovun Film Festival seli se u glavni grad, gdje će u Laubi biti prikazan program odabranih naslova s ovogodišnjeg izdanja.