Kako se postaje gorski spašavatelj

Ljetna je sezona krenula, znači da će biti sve više poziva za gorske službe spašavanja. Gorski spašavatelji su većinom osobe koje su se u slobodno vrijeme bavile planinarenjem, alpinizmom, skijanjem, sportovima na vodi.

Najmlađa hrvatska gorska služba spašavanja je ona u Čakovcu. Ima ih dvadeset troje, od kojih je 5 djevojaka, i za sada imaju titulu pripravnika spašavatelja, jer djeluju tek godinu dana. 

Put do titule gorskog spašavatelja prilično je dug. Ulazak u neku od gorskih službi spašavanja tek je prvi korak. Slijede dvogodišnje pripreme kroz razne specijalizirane tečajeve. I na kraju - ispit za gorskog spašavatelja. Dok se ne dođe do tog ključnog ispita, osim edukacija, važno je konstantno provoditi vježbe. Imaju ih barem jednom tjedno. 

Svi članovi su volonteri, u privatnom životu različitih profesija - od medicinskog osoblja, fotografa do profesora. No ovdje nema razlike, rade kao jedan. Na poziv se odazivaju u bilo koje doba dana i noći. Ništa im od toga, kažu, nije teško. Sve ih vodi isti motiv: pomoći drugima.

No, koliko god da vole to što rade, ipak za kraj poručuju: 'Što manje zovite HGSS i pazite na sebe!'