Etnografski muzej u Splitu slavi 105. rođendan

Etnografski muzej u Splitu najstarija je ustanova tog tipa u Hrvatskoj. 105 godina od osnutka navršava se točno 3. srpnja, na datum kad je inženjer Kamilo Tončič pl. Sorinjski otvorio izložbu ručnih radova i narodnih nošnji u splitskoj Obrtnoj školi. Premda je u školi, čiji je bio ravnatelj, slične izložbe Tončić postavljao i prije za vrijeme ljetnih praznika, ova je postala trajni postav škole i nukleus današnjeg muzeja.

Etnografski je muzej tijekom stoljeća promijenio nekoliko adresa, prikupio bogatu građu, postavio stotine izložbi i objavio nebrojene knjige, kataloge i ostalu literaturu. 

Posljednjih deset godina nalazi se u samom srcu palače, iza Vestibula, u prostoru koji je sam po sebi muzej i povezuje nekoliko zgrada. Nekada su tu bile Dioklecijanove privatne odaje, poslije srednjovjekovna palača, a muzej 'zahvaća' i jednu od najstarijih crkvica u Splitu, sv. Andrije de Fenestrisa. Iz muzeja pak rimske stube vode na sam Vestibul.

Kako Etnografski muzej slavi ovaj veliki jubilej, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrio je ravnatelj muzeja dr. sc. Silvio Braica: