Pravovremeno otkrijte poremećaje u prehrani

U suradnji s vrhunskim hrvatskim liječnicima Centar za poremećaje hranjenja BEA, pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, večeras organizira besplatnu Edukaciju o pravovremenom otkrivanju poremećaja hranjenja usmjerenu liječnicima obiteljske i opće medicine.

Poremećaji hranjenja su mentalni poremećaji s najvećom stopom smrtnosti od svih mentalnih bolesti među adolescenticama (smrtnost neliječene anoreksije procjenjuje se na 6%). Od ključne je važnosti što ranije otkrivanje simptoma i uključivanje oboljelih djevojaka, a sve više i mladića, u zdravstveni sustav. Rad liječnika opće i obiteljske medicine je tim delikatniji, jer oboljeli skrivaju svoje simptome od okoline i roditelja, i imaju ambivalentan stav prema liječenju.

Kako bi se pružila pomoć oboljelima uprkos njihovom kontradiktornom ponašanju i nepovjerenju u sustav, potrebna je uska suradnja svih dijelova zdravstvenog sustava i šireg društva, u svrhu osvještavanja važnosti liječenja ovog razornog mentalnog poremećaja.

Na koje sve načine planiraju osvijestiti javnost o problemu anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je mr.sc. Jelena Balabanić Mavrović iz centra za poremećaje hranjenja: