Stonoga iz podzemlja otkrivena u dubinama Velebita

Skupina međunarodnih znanstvenika otkrila je u velebitskim jamama, duboko ispod površine, novu vrstu stonoge koju su nazvali had po grčkom mitološkom bogu podzemlja. Had je otkriven u tri velebitske jame - Lukinoj, Munižabi i jami Muda labudova na dubini većoj od tisuću metara. Znanstvenicima su pomoć u pretraživanju velebitskih jama pružili kolege iz Hrvatskog biospeleološkog društva.

Geophilus hadesi je novootkrivena vrsta stonoge koja za razliku od ostalih stonaga iz reda Geophilomorpha, koje samo povremeno nađu utočište u špiljama i jamama, cijeli život provede u mraku podzemlja.

Vodeći autor studije Pavel Stoev, profesor zoologije u Nacionalno-prirodoslovnom muzeju u Sofiji, kaže da had, iako okružen potpunom tamom, živi sasvim dobro. Ima 33 para nogu na 2,8 centimetara dugačkom tijelu, duga ticala i krznolike pandžice, što mu pomaže da u mrklom mraku detektira lovinu, ličinke, crve, pauke. Iako je, kao i sve stonoge, pomalo "ljigav", had je za ljude potpuno bezopasan, kaže Stoev.

Znanstvenicima još nije poznato zašto je stonoga had počela živjeti u podzemlju, ali sigurno nije jedino novo stvorenje u velebitskom podzemlju. Prije dvije godine je u Lukinoj jami otkrivena nova vrsta puža s prozirnom kućicom. Stoev kaže da će takvih otkrića sigurno biti još.

Znanstvenici su svoje otkriće objavili jučer u časopisu ZooKeys.