Prvo ljetovanje s vrtićem ili školom pamti se cijeli život

I dok zbrajamo dobre turističke rezultate, mnogi naši sugrađani ne mogu si priuštiti more. Neki hrvatski gradovi zato još uvijek imaju svoja odmarališta, a jedan je od njih Bjelovar.
 
Ranih 50-tih godina prošlog stoljeća Dječje oporavilište, danas Dječje odmaralište Grada Bjelovara u izrađeno je u Novom Vinodolskom. U njemu je danas uz Bjelovarce i malena ekspedicija iz Sarajeva. Svega je nekoliko koraka do plaže. Prohladno more nikome ne predstavlja problem. Dapače, brojne su mogućnosti za igru, zabavu, rekreaciju i učenje. Više od 60 godina dječje odmaralište u Novom Vinodolskom mnogim je mališanima jedinstvena prilika za ljetovanje, a i ove godine Bjelovarci su ugostili i prijateljski vrtić iz Sarajeva

Uz 40-ak Sarajlija, trenutačno je ovdje još toliko mališana bjelovarskog gradskog vrtića. Od silnih aktivnosti lako zaspu u zajedničkim sobama. Odmaralište ima 8 soba s 92 ležaja. U sezoni njime prođe do 1 200 korisnika - vrtićanci, osnovnoškolci, umirovljenici, udruge branitelja i invalida, bjelovarski sportaši. Vrijedno im kuha također bjelovarska ekipa. Sedmero sezonaca ovdje ima posao. Šefica kuhinje Nina Čižmešija zanat je ovdje pekla još kao srednjoškolka, a već treću godinu u vinodolsku kuhinju vraća se kao sezonska radnica.

Za plaće radnika, održavanje odmarališta i sufinanciranje smještaja Grad Bjelovar godišnje izdvoji između 150 i 300 tisuća kuna. Gradska uprava ne smatra to teretom i zato se oduprla prijedlozima da odmaralište proda, jer da nije njega, mnogi roditelji svojoj djeci ne bi mogli priuštiti ljetovanje. Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik kaže da bi prodajom odmarališta gradski proračun bi zaradio možda i 20 milijuna kuna, ali psihološka i socijalna vrijednost je daleko veća i dok sam ja gradonačelnik - nema prodaje odmarališta u Novom Vinodolskom. A ljetovanje s vrtićem ili školom - prvi put bez roditelja pamti se cijeli život.