Joga u svakodnevnom životu

Ugodno zagrebačko jutro posvećeno je jogi u svakodnevnom životu. Gledamo Ines, Lanu, Vedrana i instruktora joge u svakodnevnom životu Alena Minića kako lakoćom rado vježbaju. I samo gledanje ispunjava nekim mirom i ugodom. Na nasipu šetači, trkači, radnici koji uređuju zelenilo i naša mala ekipa.

Joga u svakodnevnom životu više ne izaziva toliko pitanja i kritika. Njezina blagodat poznata je svima. Sustav od 8 stupnjeva daje mogućnost svakome da pronađe nešto za sebe. Vježbe su prilagođene užurbanim zapadnjacima, izvode se sustavno i svaki se stupanj svladava 3 do 4 mjeseca pod budnim okom instruktora. Na taj način postižu se, objašnjava Alen, četiri vrste zdravlja.

To je na svojem tijelu veoma konkretno osjetila naša poznata pijanistica Lana Genc koja jogu vježba 5 godina. Svirati instrument profesionalno nije nimalo lak posao i zahtijeva predanost i koncentraciju te fizičku kondiciju. U svijetu glazbe joga je prihvaćena kao pomoć pri disanju, ali i kao meditativan način vježbe za nastupe na sceni. Za Lanu, ali i mnoge druge koji žele vježbati jogu u svakodnevnom životu, nema uvjeta. Ne morate imati neke određene predispozicije, niti određenu nivo kondicije.

U nedavno obilježavanje Međunarodnog dana joge, uključila se i Hrvatska satima besplatnog vježbanja, a svake se godine u ljetnim mjesecima joga u svakodnevnom životu vježba besplatno u svim većim gradovima Hrvatske. Osim u Zagrebu vježbati jogu možete u Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu, Čakovcu, Vinkovcima u rano jutro i predvečer.

Vježbajte, dobar je to osjećaj, a trenuci koje posvećujete sebi i svojem tjelesnom i duhovnom zdravlju najljepši su dar koji možete dobiti.

Program besplatnog vježbanja joge u svakodnevnom životu počinje danas i traje do 31. kolovoza. Detaljan raspored održavanja možete pogledati na internetskoj stranici www.yoga-in-daily-life.hr. Sve što vam treba da se priključite vježbanju su udobna odjeća i prostirkaVježbati možete ovdje:

Zagreb – Park Maksimir srijedom 7 – 8 7 – 8
               Jarun i Bundek subotom 18 – 19
 
Samobor – Iza Muzeja srijedom 19 – 20

Karlovac – Vrbanićev perivoj srijedom 19.30 – 20.30

Jastrebarsko –  Park Erdödy srijedom 19 – 20  

Varaždin – Park Graberje ponedjeljkom 18.30 – 19.30

Čakovec – Park Zrinskih četvrtkom 19 – 20  

Vinkovci – Kupalište jezero Banja subotom 7 – 8, počinje 6. Srpnja

Split – Plaža Bačvice srijedom 6 – 7

Labin – Park Zelenice srijedom 6 – 7

Rovinj – Plaža nasuprot bolničkog naselja utorkom 19.30 – 20.30

Umag – Plaža 'Afrika' srijedom 6 – 7, od 17. srpnja do 14. kolovoza  

Pula – Park šuma Šijana srijedom 6 – 7, od 3. do 31. srpnja

Rijeka – Riječki lukobran - Molo longo  srijedom 6 – 7