Facebook prijateljstvo sa šefom? Ne, hvala

Čak 85 posto ispitanih smatra kako imati svog šefa za "frienda" na Facebooku nije najbolja ideja. Pokazuje to anketa koju je među 700 korisnika proveo portal MojPosao. U anketi se tražio odgovor na pitanje imaju li zaposlenici svog nadređenog kao prijatelja na Facebooku i kako je do toga došlo.

Društvene su mreže sve više prisutne u poslovanju, privatni profili mnogih korisnika postali su i poslovni pa imati i poslovne kolege na listi prijatelja nije neobično. No, šefovi su druga priča. Šefa kao prijatelja na Facebooku ima svega 15 posto ispitanika.

Najviše ispitanika iz te skupine, njih 9 posto, ustvari su prihvatili šefov zahtjev za prijateljstvom. Neki od ispitanika navode kako su prihvatili zahtjev jer su imali osjećaj da ga ne bi bilo pametno odbiti.

Zahtjev za prijateljstvom na Facebooku šefu je poslalo 6 posto ispitanika. Nekima od njih šefovi su bili na listi prijatelja i prije nego što su postali njihovi zaposlenici, dok su se drugi sa šefom jednostavno sprijateljili.

Oni koji nemaju svog šefa kao prijatelja na Facebooku ili sami nemaju Facebook profil, jednostavno ne žele šefa za virtualnog prijatelja ili kažu da je njihov šef stara garda i nije na Fejsu. Svega tri posto ispitanika iz ove skupine odbilo je šefov zahtjev za prijateljstvom, a jedan posto zahtjev još uvijek nije potvrdio.