Žena je ključna za zdravlje muškarca

Muškarci više nanose štete svom organizmu nego žene, stoji među ostalim u zaključcima studije berlinskog instituta Robert Koch. Muškarci gledaju na svoje tijelo kao na oruđe. Idu liječniku samo kad osjete da nešto doista nije u redu ili kada zaista osjećaju bol, kazao je njemački urolog Theodor Klotz.

No odlasci liječniku ipak ne pokazuju precizno koliko su ljudi zapravo zdravi. Klotz navodi pet čimbenika koji su u korelaciji s izostankom bolesti - stabilno životno partnerstvo, redovito vježbanje, raznolika prehrana, određena životna rutina i preventivna medicinska skrb.
Stabilno partnerstvo vrlo je važno, ističu istraživači, stoga što se muškarci nakon 40-te jače usmjeravaju na socijalno okruženje i funkcionirajuće partnerstvo.

Žene mogu sasvim dobro živjeti same, kaže Klotz, no ističe kako je velika razlika za muškarca ako je u vezi. Tada muškarac puno bolje pazi na prehranu i posvećuje veću pažnju potrebi odgovarajućeg vježbanja. Iz tog je razloga stabilna i sretna veza vrlo značajna, pogotovo u starijoj dobi.

Prema studiji koju je proveo berlinski Institut Robert Koch, muškarac koji je u vezi živi u prosjeku dvije godine duže nego samac. Žene obično preuzmu ulogu onoga koji skrbi za zdravlje, kaže psiholog Thomas Altgeld. One vode računa o tome kada je zakazan sljedeći posjet liječniku ili kada je potrebno uzeti nešto protiv gripe. Ako se muškarac ne osjeća dobro, žena će ga savjetovati da ne pođe taj dan na posao. Ako bi o tome odlučivao posve sam, bio bi sklon precijeniti vlastite mogućnosti i umanjiti simptome, kažu istraživači.

Uz sve navedene čimbenike, muškarcu je vrlo važno da mu njegova partnerica upućuje poruku kako vidi pred njima dug, sretan i zdrav zajednički život. U mnogim slučajevima, samo isticanje takve poruke umjesto prigovaranja dovoljno će motivirati muškarca da se više pobrine za sebe i pođe k liječniku iz preventivnih razloga, zaključuje Klotz.