Otvoren Muzej vučedolske kulture

U Vukovaru je danas otvoren Muzej vučedolske kulture. Na oko 1200 metara četvornih, u 19 prostorija prikazani su ne samo neposredni arheološki nalazi na jednom od najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Europi, Vučedolu, nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

Na Vučedol možemo pratiti razvoj civilizacija i kulture od prvih naseljavanja 6000. godina prije Krista, rekonstruirati dnevni život i običaje kulturnih pojava u burno vrijeme doseljavanja prvih Indoeuropljana - badenske, kostolačke i vučedolske koju se najdetaljnije može rekonstruirati i po kojoj je lokalitet dobio ime.

Najintenzivniji rast i razvoj bilježi iza 3000. godine prije nove ere i u svom je vrhuncu pokrivala 14 današnjih europskih država - Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Italiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, a jedno je naselje registrirano i u istočnoj Grčkoj.

Muzej vučedolske kulture temelj je za početak novog multifunkcionalnog projekta, Arheološkog parka Vučedol, koji obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol, čime se širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni ali i kao turističko-ugostiteljski i sportsko-rekreativni centar.
O planovima za budućnost u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec i prof.dr. Aleksandar Durman, voditelj arheoloških istraživanja Vučedola: