Nikoleta Mariana Vlasić je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH

Od 23. do 28. lipnja 2015. u Tomislavgradu (BiH) je održana druga po redu Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.

U Reviji i natjecanju sudjelovala je 31 djevojka iz 21 zemlje: Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Čilea, Mađarske, Novoga Zelanda, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije (Vojvodine), Švedske, Švicarske i Venezuele.

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je Nikoleta Mariana Vlasić iz Rumunjske. Za prvu pratilju izabrana je Klaudija Baturić iz Novog Zelanda dok je Franka Ivković iz Švicarske  izabrana za drugu pratilju.
 
Projekt Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske organizira Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika. Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pod čijim je pokroviteljstvom ovaj događaj održan, istaknula je kako je projekt Revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice izvan RH u narodnoj nošnji događaj koji ujedinjuje matičnu domovinu, hrvatsko iseljeništvo, hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate iz Bosne i Hercegovine.

Nismo grana bez korijenja. Nikli smo iz jedne kulture, bez obzira gdje živjeli.  Ove djevojke iz svih dijelova svijeta koje s ponosom nose nošnje iz krajeva svojih baka i prabaka, to zorno dokazuju. Njegujući našu bogatu kulturnu tradiciju ne čuvamo samo  našu prošlost od zaborava nego na korijenima naše prošlosti gradimo sadašnjost  i budućnost, naglasila je predstojnica Krstičević.
Pokrovitelji su i dr. Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Vlada Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad.