Uz glazbu otkrijte Paris 30-ih godina prošlog stoljeća

Kraj kazališne sezone zagrebačkog HNK u Zagrebu obilježit će večeras nastup jednog od ponajboljih jazz violinista svijeta Florina Niculescua koji će održati jedinstveni simfonijski gipsy jazz koncert.

Niculescua će pratiti francusko-hrvatski jazz sastav i orkestar HNK, s kojim će izvoditi glazbu jednoga od najpoznatijih europskih jazz glazbenika Djanga Reihardta i njegova dugogodišnjeg suradnika Stephanea Grappellija.

Europski jazz velikani gitarist Django Reinhradt i violinist Stéphane Grappelli 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća surađivali su u kvintetu Hot Club de France. Kombinirajući jazz s modusima tradicionalne romske glazbe Django je stvorio jedinstven glazbeni stil, gipsy jazz, osvojivši tisuće obožavatelja diljem svijeta. Njegove su skladbe postale jazz standardi, koje i danas najznačajniji američki jazz glazbenici često izvode na svojim koncertima.

Večeras će se u zagrebačkom HNK-u moći čuti kako uz veliki orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog zvuče neke od Djangovih antologijskih skladbi; Nuages, Minor swing, Tears, Brick top, Swing from Paris, Sweet Chorus.

Solist večeri Florin Niculescu jedan je od najboljih jazz violinista na svijetu. Uz njega nastupaju Hugo Lippi, Steeve Laffont i Mate Matišić na gitari i Jurica Štelma na kontrabasu.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su maestro Alan Bjelinski i gitarist Mate Matišić i najavili ovu jazz poslasticu, a ekipa emisije zavirila je i na probu.