Hladna juha i voćni desert

Recepte za lagana i ukusna jela pronašli smo u Centru za kulturu prehrane. Za ekipu Dobrog jutra pripremili su hladnu juhu, idealnu za ponijeti na posao i desert koji je sladak, a pritom i jako zdrav.
 

Juhu je pripremila Vanja Varga, mag.psych., a desert Laura Gežin, bacc.nutr.

Bijeli gazpacho s bijelim paprom i bijelim sezamom

Sastojci
:
(za 4 osobe)
2,5 šalice hladne vode
10 žlica zobenih mekinja
4,5 krastavaca (izvaditi koštice)
3 mlada luka (bijeli dio)
2 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
bijeli papar
sol
100 ml jogurta
sezam

Priprema:
Sve sastojke stavite u multipraktik, dobro usitnite i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
U originalnim se receptu koriste se 3 šnite bijelog kruh, ali se Vanja odlučila za zdraviju varijantu i zamijenila kruh zobenim mekinjama. No, ako vam mekinje nisu po teku slobodno koristite kruh. Vinski ocat i maslinovo ulje pojačat će okus, a za ovu hladnu juhu prikladniji je bijeli papar koji je nježnijeg okusa od crnog.
Gazpacho poslužite uz malo jogurta i pospite sezamom.

Nakon slanog obroka vrijeme je za desert. Laura je za glavnu namirnicu odabrala jagode, ali vi možete koristiti svoje omiljeno voće. Voćnim jogurtom napravljenim u vlastitoj kuhinji možete izbjeći industrijski šećer, a za slatkoću dodajete nekoliko žlica meda. Osim toga ljeti gubimo i kalcij, a možemo ga nadoknaditi jogurtom ili mlijekom.

Domaći voćni jogurt s prosom i amaranthom

Sastojci:
1 l jogurta
250 g bobičastog voća (jagoda, borovnica, kupina)
kuhani proso i amaranth
med (po želji)
začinsko bilje (po želji: menta, matičnjak)

Priprema:
Jogurt i dio voća pomiješajte te usitnite u blenderu (po želji dodajte med i začinsko bilje te dodatno usitnite). Ostatak voća (količina po želji) narežite i ubacite u jogurt.

Svaku porciju poslužite sa žlicom kuhanog prosa i amarantha.