Mala manufaktura melema i magnetića

Ostati bez posla ili ne primati plaću u današnje je vrijeme česta pojava. Ivana Štefelić novinarka Dobrog jutra upoznala je Ivanu Koškanac, mladu ženu koja je tome rekla dosta i pokrenula vlastiti posao. Ono što radi nekome su sitnice, no njoj znače posao i plaću.
 
Nakon što joj poslodavac nije isplatio 4 mjeseca plaću, dala je otkaz i na burzi se prijavila za dobivanje poticaja za samozapošljavanje. Ivana nije dopustila da je situacija u koju je dovedena obeshrabri nego je upravo hrabro krenula u vlastiti posao. Uvijek sam slikala i radila nešto, tako da sam se odlučila za izradu magneta na kamenu koji se prodaju na moru i za izradi prirodne kozmetike – prirodnih sapuna i melema.  

Od malih nogu Ivana je pokazivala crtačke sposobnosti, svakodnevno crta, završila je i dizajn, pa ne čudi da joj je sinula ideja crtanja na kamenu. Tako je nastao prvi proizvod iz njene male manufakture - slikoviti kamenčići kao magneti. Sve u morskim tonovima jer upravo se u suvenirnicama naših turističkih mjesta mogu naći, kao i prirodna kozmetika koja joj je druga poslovna zanimacija.

Ideju je dobila jer i sama ima osjetljivu kožu, pa uglavnom koristi prirodne preparate. Ugodno i korisno - spojeno. Prirodni sapun zapravo je vrlo jednostavno napraviti u par koraka. U otopljeni glicerin dodaje eterična ulja, za miris i malo bilja, sve dobro promiješa i stavlja u kalupa na hlađenje. Nakon samo 20 minuta hlađenja sapun je gotov. A za to vrijeme može nastati i prirodni melem. Za melem, Ivana miješa 3 vrste ulja – bademovo, kokosovo i maslinovo s pčelinjim voskom. Ulja i vosak otopi sve zajedno, ohladi doda eteričnog ulja, dobro promiješa mikserom i pakira u staklene bočice. Kako je trenutno vezana uz more mirisi njezinih sapuna i melema su uglavnom morski, lavanda, ružmarin, smilje, naranča. Uživancija za tijelo i osjetila.

Ivana pak uživa i u novom i svom poslu, i otkriva svoj put do toga. Prvi cilj je bio prijaviti se u Zavod, zatim izraditi poslovni plan koji se predaje u Zavodu koji ga treba odobriti, kada je odobren dobijete rješenje. Nakon toga potpisuje se ugovor i za tjedan do dva sredstva uplate na račun. U Ivaninom slučaju većina je otišla na ispitivanja proizvoda, no isplatilo se, kao i diploma iz ekonomije za koju se ponekad pitala kako ju je kao umjetnica uopće završila - poduzetnica u njoj napokon je došla na svoje. Obilazeći našu obalu pronašla je svoja mjesta pod poduzetničkim suncem, a i ne manje važno - i prvu plaću si je isplatila.