Švedska hit-serija "Božić na suncu" dovodi turiste na Brač

Serija švedske televizije Božić na suncu prošle je godine po prvi put snimana izvan Švedske, većinom na otoku Braču, zahvaljujući čemu je porastao interes za jedan od najljepših hrvatskih otoka. Svoje izuzetno pozitivne dojmove s putovanja na Brač u švedskim je novinama Expressen podijelila i novinarka Av Ida Thumberg.

Božić na suncu dio je Adventskog kalendara (Julkalendern), tradicionalnog božićnog televizijskog programa namijenjenog obitelji i mladima, koji je već desetljećima neizostavni dio švedske božićne tradicije. Serija se od 1960. na švedskoj nacionalnoj televiziji SVT emitira od 1. do 24. prosinca u udarnom terminu i postiže milijunsku gledanost, naglašava se u priopćenju HAVC-a. Božić na suncu je sniman uz pomoć mjera poticaja HAVC-a, koje u posljednje vrijeme u Hrvatsku privlače sve više stranih produkcija.

U tekstu, s podnaslovima Zlatni Rat jedna je od najljepših europskih plaža te Brač je savršena destinacija, se uz ostalo ističe kako su djeca jako željela otići na Obalu orhideja, kako se plaža Zlatni rat zove u seriji, a ostale su privukli neobični krajolici koje su zamijetili kroz 24 nastavka serije.

Stabla borova, maslinici, vinova loza i lavanda. Vapnenac, krovovi boje terakote, bijeli crkveni tornjevi i kameni zidovi. Janjetina s roštilja, svježa riba, svježe ubrana salata i začini iz kućnog vrta. Brač obiluje ponudom unatoč svojoj relativno malenoj površini. Naravno da nikad nismo pronašli Aquilino blago koje su tražili u seriji, ali pitamo se nismo li našli nešto mnogo bolje, savršenu destinaciju koju ćemo sigurno opet posjetiti, zaključuje Av Ida Thumberg.