Legenda o Picokima

Đurđevac je u vikendu Picokijade. I ove se godine, 47. put zaredom, Đurđevčani podsjećaju kako su i zašto zaslužili naziv Picoki. Uz središnji događaj, scenski spektakl prikaza Legende o Picokima, u tri dana Đurđevčani su za svoje goste pripremili i niz drugih zanimljivih sadržaja. 

Jednu od najvećih kulturno-turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske posjetio je i premijer Zoran Milanović. Nazočio je noćnom scenskom prikazu Legende o picokima, koji je pratilo 15-ak tisuća posjetitelja.

Prema legendi, ovaj se događaj zbio u 16. stoljeću kada je osmanlijska prijetnja pokucala i na vrata pitomoga i miroljubivog podravskog kraja. Turska se vojska utaborila pokraj Staroga grada čekajući da nestane hrane, a izgladnjeli stanovnici utvrde predaju svoj grad.

Kada su zalihe potpuno presušile, Đurđevčani su se odlučili na očajnički, ali potencijalno spasonosan potez - ispaliti posljednjeg picoka, posljednje zalogaje koje su imali, na turski tabor. Vidjevši kako ih gađaju hranom, Ulama-beg je zaključio da protivnici imaju goleme zalihe hrane i povukao vojsku. Pritom je, sav bijesan, dobacio: 'Vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime picoka dovijeka nosili! Picokima vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će picoki!'.

Uz Legendu o Picokima, koja je središnji događaj Picokijade, domaćini i ove godine za svoje goste pripremaju 40-ak različitih priredbi. Ove godine smo posebno posnosni na jedan novi festival gdje smo pozvali sve udruge koje predstavljaju kulturno nematerijalno dobro, od plesa, ručnog rada, pjesme da se predstave na jednom mjestu, rekla je Kristina Benko Markovica, zamjenica gradonačelnika. Bit će tu diganki zlevanki i prkača i svakojakih drugih gastonomskih delicija. Izložba rukotvornina, povorka ukrašenih konjskih zaprega, glazbe i plesa.

Đurđevačka Picokijada okitila se prestižnim titulama - ima status nematerijalnoga kulturnog dobra, a upravo zbog te manifestacije Đurđevac status europske destinacije izvrsnosti.

Naša ekipa popratila je posljednje pripreme za Picokijadu.