'Sve što radim, radim zato što to volim'

Nazivaju ga kreativnim genijem Zaboka, iako je rodom iz Kostajnice. Ima više od 60 zanimanja i svaka minuta provedena uz njega, prava je avantura i prilika za naučiti nešto novo. Tko je Aleksandar Šandor Pavišić i kako uspijeva stići sve u jednom danu, ma jednom životu, odlučila je provjeriti ekipa Dobrog jutra.

Sve što radim, radim zato što to volim i bilo da čemu dam prednost, ono drugo bi se naljutilo i otkazalo. Znači volim sve, kao i majka djecu. Pjevač, pisac, dirigent, slikar, tekstilni dizajner, arhitekt, stolar, nastavnik, skladatelj... sve je ovo Aleksandar Šandor Pavišić. 68. mu je godina, a u njemu ima snage, kaže, za još toliko. Ja sam vam najinfantilniji stvor na svijetu i zato me sva djeca odmah osjete, bilo unuci moji ili druga djeca.

U Zaboku ga nazivaju kreativnim genijem. Na poziv župnika 1991. dolazi oslikati sv. Petra i Pavla na pročelje crkve sv. Jelene Križarice koju je također i restaurirao. Rodna Kostajnica stradala je u ratu tako da se još uvijek tamo nije vratio. Od toliko posla, kaže, tko bi to sve stigao. Sad paralelno radim desetak poslova, restauriram crkvu u Desiniću, pripremam zbor za turneju, sudjelujem u natjecanjima za pisanje… Krasopisu ga je naučio otac, a zbirka pjesama napisana je najljepšim slovom. Isto kao i popis zanimanja, jer ako ste mislili da smo sve nabrojali, nismo. Sve je profesionalno, kad me pitaju što radiš u slobodno vrijeme misleći tradicionalno na hobi, odgovaram da ja sve što radim, radim u slobodno vrijeme, odnosno jedino za takvo vrijeme i znam – slobodno.

Kada ne radi nešto oko kuće koju je uredio i obložio kamenom, vrijeme provodi u crkvi. Ovdje je najmirniji, kaže, dobiva snagu za buduće pothvate.
Napisao je i dva romana, proputovao pola svijeta, osvajao brojna natjecanja u pjevanju i pisanju.. I ništa mu nije teško. Leći i zaspati ne možeš dok nisi zadovoljio ono što ti je nešto ili netko naredio, to je sve jače od tebe. Svatko od nas na ovom svijetu ima neki zadatak. A da bi bili uspješni, stres trebamo izbjegavati. Aleksandar s tim nema problema. Ozbiljnost nije sekiranje, ozbiljnost je uvijek radost. Ozbiljno shvatiti život znači stalno biti vedar.

Energija i duh ovog nadasve posebnog čovjeka, prelazi granice realnosti. Što god krenuo raditi, bit će u tome izvrstan. A kada život krene nizbrdo, kaže, uvijek se može zapjevati i otploviti u neka nova prostranstva...