Finska svećenica našla sreću u Hrvatskoj

Elina Braz de Almeida na prvi je pogled sasvim obična žena. Prije 10 godina doselila se u Kutinu iz rodne Finske. Ekipa Dobrog jutra zatekla ju je u druženju s lokalnim ljudima. Dio je to njezina posla zbog kojeg su je i poželjeli upoznati.

I sama Elina kaže da nije uobičajeno da može služiti u crkvi kao svećenica, čak i u Evangeličkoj crkvi. Ipak takva praksa u Hrvatskoj, kako kaže Elina, postoji već 30-ak godina. I odora svećenice nešto je drukčija od onih svećeničkih na koje smo uglavnom navikli. U evangeličkoj crkvi u Hrvatskoj koristimo tzv Lutherove talare.

Reformatorska luteranska evangelička crkva širila se uglavnom kako su se selili i vjernici iz matične Njemačke. Tako u Hrvatskoj postoji nekoliko zajednica, a ova kutinska baš je prošle godine proslavila 100-godišnjicu postojanja. Kaže Elina to je blagoslov, kao što blagoslovom smatra i svoj dolazak u našu zemlju. Nije bila laka odluka otići iz svoje zemlje, ali jako sam sretna da sam tako odlučila da sam sad ovdje u Hrvatskoj među Hrvatima ali i drugim nacionalnostima.

U Kutini gradi i svoj privatni život i to je još jedna zanimljiva priča. Nisam tradicionalni svećenik u smislu da živim u sklopu crkve. Imam obiteljsku kuću 5 km od crkve gdje živim sa suprugom koji dolazi iz Brazila. Volim se lijepo obući i mislim da je za svaku ženu jako važno da se brine za sebe i prvenstveno za svoga supruga jer vjerujem da je suprug sretniji kad vidi suprugu da lijepo izgleda, smije se Elina.

A suprug je primijetio da ona lijepo izgleda još u Finskoj i kada je ona odlučila preseliti u Hrvatsku nije mu trebalo dugo da odluči krenuti za njom. I sada u ovdje stvaraju život. Elina u Evangeličkoj crkvi, a suprug vodi plesni studio. Uz rad u crkvi radi Elina radi i, recimo to tako, medijsku promociju evangelizma – u Kutini imaju radijski studio u kojem snimaju radijske emisije koje emitiraju preko lokalnih i državnih radio stanica.

Svećenica Elina svojim primjerom potiče svoje vjernike da uvijek budu otvorena srca. I ekipu Dobrog jutra lijepo je ugostila, počastila je osmjesima i zanimljivom pričom o finskoj svećenici koja je sreću našla u Hrvatskoj.