I vrt može liječiti

Prozori puni cvijeća prva su dobrodošlica u dom gospođe Mande Kolbas na zagrebačkoj Dubravi. Zapravo, gdje god postoji prilika za cvijet, Manda je iskoristi! Ekipa Dobrog jutra zatekla ju je u popravljanju cvjetnih vjenčića s kojima se zaigrala kućna ljubimica maca Bela.

Gosopođa Madna oduvijek je voljela cvijeće. Rado se sjeća jednog prizora iz ranog djetinjstva kada je s majkom šetala tržnicom, molila sam svoju mamu pored svega što tamo ima za dijete izazovno da mi kupi karanfile. Vodilame sasvim drugim prolazom na tržnici, a ja sam rekla: ne, ovamo su karanfili. Bila je kaže, tada nekih pet -šest godina.

Ta djevojčica i danas često progovori iz nje pa je navede na svakakve igre i eksperimente, posebno na ljuljuškanje u omiljenoj ležaljci u vrtu. Ponekad u njoj i zaspi nakon omiljenog štiva. A ono je dakako o - cvijeću. Za nju je cvijeće - cvijeće samo ako cvjeta. Najdraže su joj begonije jer cvjetaju cijele godine, sobno bilje uopće nemam jer to meni mora imat cvijet.

Gdje god je do sada živjela, bila je okružena svojim cvjetnim prijateljicama. Došla je i mirovina za koju je mislila da će biti vrijeme mira i potpune posvećenosti malim radostima života.

Užasnu obiteljsku tragediju u kojoj je izgubila kći jedinicu liječila je vrtlarenjem počela sam kopati, čupati, bacati, vaditi – to je moj lijek…  znate kad se umorite navečer zaspite, kad nešto radite ne možete misliti na milijun drugih stvari. Bol i tuga naravno ostaju, uvijek, ali pokušavam živjeti. Tuga i bola natjerali su je i na česte odlaske u divljinu. U jednoj takvoj podigla je i malu kuću s velikim vrtom. U kraju 'bez civilizacije' brine o vrtu i priča s pticama.

Zanimljive vrtne kompozicije od kolčića i kore nastale su iz velike potrebe – sa svakom većom kišom zemlje i cvijeće se spuštalo, a gospođa Manda je svaki put iznova sadila i dovozila zemlju. I onda je jedno ljeto, sve do jeseni, zabijala kolce i tako je nastao njezin čaroban vrt u koji rado navrati obitelj, prijatelji, a posebno unučići. Stariji je sav na baku, voli cvijeće i već je s godinu dana pomagao baki saditi lukovice ljiljana. 

U vrtu gospođe Mande ima svega: mediteranskog bilja, ruža i drugih cvjetnica. Na osunčanom brežuljku posebno uživaju pustinjske ruže, ali i vinova loza i druge voćke koje tek čekaju najbolje godine... Gospođa Manda se svima posvećuje s velikom ljubavlju bez koje zapravo ničeg od svega ovoga ne bi ni bilo.