Na vrijeme doznajte kako se rashladiti prirodnim sredstvima

Danas nam je i kalendarski počelo ljeto. Pravi trenutak da vam otkrijemo kako rashladiti organizam prirodnim sredstvima po ayurvedskim načelima.

Prvo i osnovno pravilo glasi - promijenite prehranu. U ljetnoj sezoni krenite unositi namirnice koje hlade tijelo. U suprotnom, povećavate mogućnost pregrijavanja, a nagomilana vrućina nadražuje sluznice te ih čini osjetljivima na pelud i respiratorne iritanse. To pravilo vrijedi za sve ljude, bez obzira na to kojem ayurvedskom tipu pripadaju.

Najbolje ljetne namirnice su one s učinkom hlađenja poput krastavaca, mente, kokosa, buće, tikvica, aloe vere i naravno, sočne lubenice. Treba izbjegavati kiselu, ljutu, masnu i slanu hranu, kao i koefein i rafinirani šećer jer oni povećavaju toplinu u tijelu. Izbjegavajte začine poput svih vrsta papra, češnjaka, hrena, chillija i alkohol. Kuhajte ujutro, a ne u podnevnim satima kada temperature dostižu vrhunac.

Okusi koji hlade su slatko, gorko, trpko, pa stoga za vrijeme velikih vrućina treba jesti vrstu hrane s predominantno tim okusima, a izbjegavati masnu hranu. Ne zaboravite: hladno ne znači ledeno i iz frižidera, jer prema ayurvedi ledeno uništava probavnu vatru. Da bi hrana bila lakše probavljiva Ivana preporučuje pripraviti je od jedne do dvije vrste namirnica.

Prema načelima ayurvede osima napitaka u hlađenju pomaže i shiroabhyanga (masaža glave uljem, primjerice kokosovim ili maslinovim koja se ubrajaju u ona koja hlade). Smanjivanjem temperature tjemena smanjujemo i temperaturu tijela, stoga treba na suncu nositi pokrivala za glavu.  Ne zabravite da ljeti treba usporiti. Usmjeriti se na razdoblja ranoga jutra ili još bolje, kasnije večeri kada se možemo rashladiti pod utjecajem mjeseca. Boravak uz vodu je poželjan jer će nas umiriti i dodatno rashladiti, a uljne masaže će nas opustiti i relaksirati nam kožu koja pod užarenim suncem postaje suha, napeta, ponekad iritirana suncem, solju ili opeklinama.
Preporučuje se da u prehranu uvrstite raznolike juhe. Uživajte u ružinoj vodici, sandalovini, jasminu ili lavandi. Nosite prostranu i svjetliju odjeću od laganih i prirodnih materijala poput pamuka, lana i svile tako da zrak može kružiti između vaše odjeće i kože. Neka vam odjeća bude svjetlije boje (npr. bijela, plava, zelena).

Provedite vrijeme u hladnim i mirnim uvjetima. Uživajte u prirodi, prostoru šuma i vrtova. Kupajte se. Kod iznimno visokih temperatura, rashladite se opuštanjem u kadi prohladne vode. Zapalite mirisni tamjan unutar kuće
Ukoliko imate priliku, spavajte pod vedrim nebom.

Napici koji će vas rashladiti.

Voćni nektar s orašastim plodovima
1 šalica soka od jabuke
1 žličica javorovog sirupa
3 žlice suncokretovih sjemenki

Sve namirnice pomažu organizmu u rashlađivanju, a napitak pomaže i smanjiti nadutost.

Mliječni napitak od suhih šljiva
1 šalica zobenog mlijeka
¼ šalice suhih šljiva
par kapi vanilije

Po želji dodajte začine koji hlade – menta, korijander, kumin, komorač, kurkuma i kopar.

Lassi
2 čaše vode
½ čaše jogurta
1 mala žličica naribanog đumbira
½ žličice kumina
malo soli
korijander list sjeckani

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Najbolje ga je uvijek svježe  pripremati.

I ne zaboravite: ljeto je doba opuštanja. Smijte se, igrajte se, opustite se i nađite načina za uživanje u životu!